Miért hoz szerencsét a kéményseprő? - Ezért kell megfognod a gombodat
Kéményseprőt látok, szerencsét találok - tartja a mondás. De miért?

kemenysepro
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kéményseprés a történelem során megbecsült szakma volt. Amelyik házba betoppant a kéményseprő, ott rendszerint örömmel fogadták, leültették az asztalhoz, kifaggatták a környékbeli hírekről.

A tetők birodalmában járatos, fekete ruhás, kormos képű ember megjelenéséhez pedig a néphit hamar szerencsehozó babonákat társított.

Miért hoz szerencsét a kéményseprő?

Kéményseprőt látok, szerencsét találok! - tartja a mondás. A hiedelem eredete valószínűleg magával a tűzzel köthető össze: az élet forrásának tekintett tüzet ugyanis - mely meleget, ételt adott, ám kellő odafigyelés hiányában tragédiákat okozott - minden korban babonás tisztelet övezte.

Az az ember pedig, aki munkájával képes volt megelőzni a tűz okozta tragédiákat - a kémény megfelelő tisztán tartásának hiányában bekövetkező füstmérgezést, az otthonok lángra gyúlását -, érthető módon megbecsülésnek örvendett. Egy másik megközelítés szerint egész egyszerűen kisöpörte a kéményből a rossz szellemeket. Akárhogy is, a találkozás vele szerencsét hozott az emberek számára.

Különösen az új év első napján látott kéményseprőt tartották jó előjelnek az egész évre vonatkozóan. Nem meglepő, hiszen a néphit a január elsején történő dolgokat mindig hajlamos kivetíteni az egész esztendőre. Korábbi cikkünkből megismerhetsz még néhány ilyen újévi babonát!

Miért kell megfogni a harmadik gombot?

A hiedelem szerint, ha kéményseprőt látsz, és megfogod a ruhádon a - lehetőleg harmadik - gombot, kívánságod teljesülni fog. És, hogy hogy jön a gomb a szerencséhez? Talán úgy, hogy régen a gombok nem számítottak tucatárunak: az elsők nemesebb fémből készültek, melyek elvesztése bosszúság volt. Ha tehát valaki kéményseprőt látott, és még a ruhája gombja is megvolt, bizonyosan szerencsésnek mondhatta magát. És, hogy miért a harmadik gomb? Mert három a magyar igazság.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mióta vannak kéményseprők Magyarországon?

A kéményseprő mesterség hazánkban egyébként a középkor végén terjedt el, amikor az építkezés módjának megváltozásával megjelentek az első téglából épített kémények. Ezt megelőzően őseinkre a nomád életforma volt jellemző, de a valamivel későbbi vályogviskók kürtős kéményeinek - melyek a konyha kúp alakú fedelén át vezették el több-kevesebb sikerrel a füstöt - sem volt még szükségük tisztításra. Hazánkba az első kéményseprők Itáliából érkeztek. A talján mesterek adták át tudományukat a magyaroknak.

Szerencsehozó tárgyak a lakásban

A következő képeken mutatunk néhány olyan szerencsehozó tárgyat, melyet érdemes neked is tartanod otthon. Már, ha egy kicsit is babonás vagy.

Ezt is szeretjük