Az orvostudomány 3 legnagyobb csalója

Az átlagnál okosabb gyerekeket nemzettek, távgyógyítottak, és a lehető legpofátlanabb módon csapták be az embereket, és szedték el a pénzüket.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte mindenki aggódik az egészsége miatt, és egy halk szavú, fehér köpenyes orvos sok mindenre rá tudja beszélni az embereket.

Az álorvosok - a falusi vásárok kígyózsírárusaitól a látszatra tekintélyes orvosokig - nagy hasznot húznak áldozataik hiszékenységéből. Ez történt az alábbi három esetben is.

Elektromos gyógyászat, avagy az Egészség Temploma

A gyermektelen házaspárok gyakran esnek a terméketlenség gyógyítására biztos módszereket ajánló sarlatánok áldozatául. Még inkább meggyőzhetővé válnak, ha arról is biztosítják őket, hogy a születendő gyermekek sokkal okosabbak, sokkal erősebbek, lelkiekben gazdagabbak, külső megjelenésükben lényegesen szebbek és tehetségesebbek lesznek a jelenleg élő hitvány, törékeny és ostoba faj képviselőinél.
Ez volt James Graham állítása, aki az elektromos orvoslásnak is csak néhány év hírnevet és gazdagságot köszönhetett. A skóciai Edinburgh-ban született, és az orvosi mesterséget is ott tanulta ki. Az 1770-es évek elején Amerikába utazott, ahol találkozott Benjamin Franklinnel, és megismerkedett az elektromossággal folytatott kísérleteivel is.

1774-ben, visszatérve Angliába, Londonban megnyitotta a fényűző Egészség Templomát a mágneses trónussal, az elektromos fürdőkáddal és a Nagy Mennyei Nyoszolyával. Ez utóbbi egy hatalmas ágy volt, melyet negyven színes üvegből készült oszlop tartott. Graham úgy hirdette, hogy az a házaspár, amely - legalább 50 font lefizetése ellenében - az éjszakát ebben tölti, utódokkal lesz megáldva.

Az Egészség Temploma kezdetben óriási sikert aratott, Graham azonban 1782-re eladósodott. Felhagyott az elektromossággal kapcsolatos elméleteivel, és kijelentette, hogy az emberek minden szükséges tápanyagot megkaphatnak a földfürdőtől, minek eredményeként akár 150 évet is élhetnek.

James Graham híres földfürdője

Grahamet végül a vallás kerítette hatalmába: megalapította az Új Jeruzsálem Egyházát - melynek ő volt az egyetlen tagja -, és leveleit Az Úr Szolgája. O. W. L. - Oh Wonderful Love, vagyis Óh, Csodálatos Szeretet - aláírással kezdte ellátni. Véredényei megpattanása következtében halt meg 1794-ben.

A bűvös fekete dobozok

A fény hullámmozgásos természetének felfedezése után sokan kezdték azt a nézetet vallani, hogy minden anyagnak van egy természetes rezgése, melyet össze lehet hangolni. Ennek a hiedelemnek a kihasználásával dr. Albert Abrams-nek sikerült is jókora vagyonra szert tennie.
A San Francisco-i születésű Abrams 1882-ben, a Heidelbergi Egyetemen szerezte első diplomáját, majd az Egyesült Államokbeli Cooper Medical College orvosi klinikájának igazgatója lett. Csigolyaterápiának nevezett kezelésével 1910-ben állt elő, mely nagy sikert aratott - holott nem volt más, mint enyhe masszázs.
Sikereivel a háta mögött Abrams bejelentette egy dinamizáló nevű műszer kifejlesztését, melynek segítségével, úgymond, bárhol a világon meg tudja állapítani a páciensek betegségét anélkül, hogy kimozdulna kaliforniai rendelőjéből. A betegnek csak annyit kell tennie, hogy egy csepp vérét felitatja egy itatóspapírral - Abrams ezt helyezte a készülékbe, melynek diódáit ezután egy egészséges emberre tapasztotta, és annak pangó területeit felfedezve állította fel a diagnózist.

Albert Abrams és az oscilloclast

1920 tájékán bejelentette az ERA, az Abrams-féle elektronikus reakció felfedezését. A betegségek, jelentette ki, az elektronikus rezgések szabálytalanságából erednek, az egyes gyógyszereknek pedig ugyanolyan rezgésszámmal kell rendelkezniük, mint a betegségeknek. Ehhez feltalált egy gépet is, melyet oscilloclastnak keresztelt el. Számos sarlatán mellett igen sok neves orvos is jó üzletnek látta a gépet, melyet évi 250 dollárért lehetett bérelni - a bérlőknek szerződésben kellett nyilatkozniuk, hogy azt soha nem nyitják fel. Amikor Abrams személyes vagyona több mint 2 millió dollárra gyarapodott, az Amerikai Orvosszövetség lecsapott: az egyik oscilloclast dobozát megszerezve felnyitották azt, és egy nyilvánvalóan működésképtelen kondenzátort, reosztátot, ellenállásmérőt és egy mágneses megszakítót találtak benne.
Néhány hónappal a csalás leleplezése után Abrams tüdőgyulladást kapott, és meghalt. Az oscilloclast se tudott rajta segíteni.

Az orgazmus és az orgonakkumulátor

Miután 1922-ben az orvosi diplomát Bécsben megszerezte, az osztrák születésű Wilhelm Reichet Sigmund Freud pszichoanalitikus az egyik legbriliánsabb tehetségű hallgatójának tartotta. Reich meg volt győződve az intenzív szexuális élet fontosságáról.
A nácik elől 1939-ben az Egyesült Államokba menekülő Reich bejelentette, hogy felfedezte a szexuális energiához szükséges elektrokémiai anyagot, melyet orgonnak nevezett el. Ez eredetileg a Napból érkezik, és a levegőben, vízben és minden más szerves anyagban jelen van. Az orgon színe kék, állította, és ez magyarázza azt is, hogy miért érzi jól magát valaki, ha kék ég alatt a napon üldögél.

Wilhelm Reich és az orgonakkumulátor

Arra is rájött, hogy ezzel a módszerrel az ember csak lassan szívhatja magába az orgont, ezért feltalálta az orgonakkumulátort: a körülbelül 90 centi széles, faborítással ellátott vasdoboz állítása szerint magába szívja az orgont. A Reich Orgonómiai Intézet az ágyhoz kötött betegek részére egy belövő elnevezésű miniatűr szerkezetet is készített, melyet csak oda kellett szorítani a beteg, fájdalmas testrészhez. Az orgonakkumulátorok gyártása és értékesítése közben Reich a bionokat, az életesszenciát jelentő mikroszkopikus méretű, baktérium nagyságú részecskéket is felfedezte, bár ezeket csak ő és hívei voltak képesek kimutatni. A felfedezésről szóló állításokra az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal is felfigyelt, és 1954-ben vizsgálatot indított az ügyben.

Ez megállapította, hogy az orgon nem létezik, az akkumulátor pedig teljesen alkalmatlan a betegségek kezelésére.
Határozatot is hoztak az ügyben, hogy nem viheti az államhatáron kívülre a dobozokat, ám Reich figyelmen kívül hagyta a végzést, így az 1960-as évek végén be kellett vonulnia a pennsylvaniai Lewisburgben lévő szövetségi fegyintézetbe. Itt érte a halál nem egészen egy év múlva.

Cikkünk a Csalók&Hamisítványok - A világ leghíresebb csalásai című könyv alapján készült.

Ez az érdekfeszítő olvasmány a világ leghíresebb csalásainak, hamisítványainak izgalmas történetét és megdöbbentő részleteit tárja eléd. Bemutatja a csalók módszereinek és indítékainak kulisszatitkait, leírja és értékeli hamisítványaikat, és magyarázatot ad arra, hogy a hamisítások miként maradhatnak éveken, évtizedeken, évszázadokon át leleplezetlenek. Különleges fotókkal kelti életre a hihetetlen szélhámosságok sokaságát, a Hamisítók krónikája részek pedig az elkövetőkről, a csalásokról és azok utóéletéről szóló részletekkel ismertetnek meg.

Kiadja az Athenaeum.
Ára 4990 forint.
Ezt is szeretjük