Az ilyen típusú Facebook-posztokért rúghatnak ki

Egy apró baki is elég ahhoz, hogy bizonytalan legyen a helyed a cégnél. Facebook-bakik és pajkos e-mailek, melyekkel elvághatod magad.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A munkahelyi viselkedésre számos írott és íratlan szabály vonatkozik, melyeket nemcsak ismerni kell, de betartani is, amennyiben azt szeretnéd, hogy a munkaviszonyod még sokáig érvényes legyen. Írott szabályok vonatkoznak az öltözködésre - ha vannak ilyenek, ezeket általában a kollektív szerződés tartalmazza -, a határidők betartására és a munkaidőre, valamint annak letöltésének módjára.

Íratlanok pedig többek között a munkatársak közötti kapcsolatra vagy éppen a pletykákra. Bizonyos szabályok megszegése még nem jár azonnal kirúgással, van azonban olyan, ami igen, ráadásul ezek között szép számmal akad olyan is, melyet könnyű néhány apró figyelmetlenséggel is megszegni.

Facebook-bejegyzések, megosztott fényképek

A közösségi oldal rajongóinak köre hazánkban is példátlan méreteket öltött: nyár elején már több mint egymillió regisztrált magyar tagja volt, akik közül sokan nap mint nap, sőt, óráról órára ellátogatnak az oldalra. A látogatások célja a mások bejegyzései iránti érdeklődésen túl sokszor csak a helyzetjelentés: ki hol van éppen, mit csinál, vagy mit csinált előző este. Ezek az ártalmatlannak tűnő helyzetjelentések azonban - főleg azok, melyeket fényképek is kísérnek - akár a felhasználó állásába is kerülhetnek, ha az nem elég óvatos.

Elég, ha ismerősi kapcsolatban vagy a munkaadóddal - vagy engedélyezted, hogy a fényképeidet bárki láthassa -, és a betegszabadságod alatt olyan fotókat töltesz fel a Facebookra, melyekről egyértelműen kiderül, hogy kutyabajod, sőt, felhőtlenül szórakozol esténként ahelyett, hogy az ágyat nyomnád. Ezt látva a munkaadód részéről jogos lehet, ha elveszti benned a bizalmát, és a munkaviszony megszüntetéséről dönt.

Használd okosan a Facebookot!
Kattints ide, és ismerd meg a Facebook adatvédelmi beállításait, valamint azt, hogy hogyan is használhatod az oldalt okosan és biztonságosan!

Meggondolatlan hozzászólások

A munkaadó részéről akkor is jogos lehet az elbocsátás, ha az alkalmazottja olyan képét mutatja az interneten, mely közvetve rá, közvetetten pedig a cégre vet rossz fényt. Az interneten több olyan felület is van, ahol csak néhány kattintás kell ahhoz, hogy megoszthasd az ismerőseiddel, mennyire unod, hogy megint túlóráznod kell, hogy mennyire eleged van a munkádból, vagy, hogy mennyire idegesítő a felettesed.

Ha ezek visszajutnak a munkaadóhoz, még a csupán célzatos megjegyzések is elegendőek lehetnek ahhoz, hogy végül az elbocsátásod mellett döntsön.

Az őszinteségi rohamok kerülése mellett a viselkedésre sem árt ügyelned. Ne feledd, lehet, hogy magánemberként írogatsz megjegyzéseket fényképekhez, bejegyzésekhez vagy az üzenőfalakra, de, ha a munkahelyedet is feltüntetted a közösségi oldalon található profilodnál, érthető lehet, ha a főnököd nem nézi jó szemmel azokat. A szélsőséges csoportokhoz való csatlakozás, a konkurenciára nézve negatív megnyilvánulások - melyek a saját céged képét ronthatják -, a pozíciódhoz vagy a munkahelyedhez méltatlan fotók mind okot adhatnak az elbocsátásra.

Félrecímzett privát levél

Számos felmérés mutatta már ki, hogy szinte minden munkahelyen hajlamosak az alkalmazottak privát ügyeket munkaidőben intézni az interneten. A magánlevelezés, a közösségi oldalak használata, az online ügyintézés vagy kikapcsolódásként egy kis olvasgatás a figyelmet és a teljesítményt is rontja, arról nem beszélve, hogy az ezzel töltött munkaidőt csak kevesen pótolják be. Jogos lépés hát a munkaadóktól az internet korlátozása: van, ahol csupán néhány, a munkához feltétlenül szükséges weboldal látogatása engedélyezett.

Ha a munkahelyeden nincsenek ilyen jellegű korlátozások, az még nem jelenti azt, hogy bármikor levelezhetsz vagy olvasgathatsz munkaidőben. Ha mégis megteszed, legalább legyél körültekintő: ne tölts túl sok időt a munkától eltérő dolgokkal, a privát e-maileket pedig ne a céges postafiókodon keresztül intézd.

Ez utóbbit bármikor ellenőrizheti a főnököd, és jogosan vonhat majd kérdőre, hogy mivel is töltöd az időd. A céges postafiókot azért sem érdemes használni magáncélokra, mert az általában elmenti a címlistát, és a levél írásánál elég egy rossz mozdulat ahhoz, hogy a párodnak írt pikáns szerelmi üzenet a főnöködnél landoljon.

OLVASD EL EZT IS!

  • elbocsátás
  • munka törvénykönyve

Így nem mondhat fel a főnököd!

Ezt is szeretjük