3700 éve élt Ava, de ma is a szemébe nézhetsz: elképesztő rekonstrukció készült

Ilyen az, amikor a törvényszéki bizonyító eljárások ötvöződnek a legújabb 3D-s technológiával.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Ilyen az, amikor a törvényszéki bizonyító eljárások ötvöződnek a legújabb 3D-s technológiával.

1987-ben egy Maya Hoole nevű régész különleges felfedezést tett a misztikus skót Felföld legészakibb zugában. Egy bronzkori nő maradványaira bukkant, melyek eltértek az addig megszokottól.

Az asszony csontjai, koponyája és fogai 3700 éve nyugodhattak a skót Achavanich-ben, ezért elnevezték Avának. Több éves tudományos munka után Ava arcot kapott, és immár nemcsak a csontjait láthatjuk, hanem egy konkrét képet is róla.

Az arcrekonstrukció a régészet jövője

Mindig izgalmas elképzelni, vajon hogyan élhettek az emberek évezredekkel ezelőtt. A száraz régészeti leleteket pedig szinte megszemélyesíti egy-egy ilyen jól sikerült arcrekonstrukció. Aváról az ásatások során mindössze annyi derült ki, hogy temetkezési helyét tekintve különleges lehetett. A megszokottal ellentétben nem földbe ásták a testét, hanem egy tömör sziklába vájt üregbe helyezték - ezért is maradt meg aránylag épen.

Az arcrekonstrukciót Hew Morrison végezte a Dundee Egyetem megbízásából. Először egy 2D-s vázlatot készített, melyhez egy speciális antropológiai programot használt. Utána olyan technológiákkal dolgozott, mint a CT-s szkennelés és a 3D-nyomtatás, illetve a bűnüldözésben ismert törvényszéki arcrekonstrukció. A szövetmélységi diagramok segítségével a koponya anatómiájához illesztették az arcizomzatot, így alakult ki az őskori nő meglepően szép és élethű portréja. Aváról az is kiderült, hogy fogazata kopása alapján 18-22 éves nő lehetett, nagyjából 167 centiméteres magassággal.

Ava maradványait és a hozzá tartozó leleteket ma a thursói Caithness Horizons Museumban lehet megtekinteni. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük