Misztikus oszlopok a Stonehenge alatt: már radarral vizsgálják, hogy rájöjjenek a titkára

A Stonehenge nem annyi, amennyit látunk belőle: a föld alatt további részekre bukkantak a kutatók.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A Stonehenge nem annyi, amennyit látunk belőle: a föld alatt további részekre bukkantak a kutatók.

A Kr. e. 2500-2100 táján, Angliában, Wiltshire-ben, Salisburytől 13 kilométerre északra, óriási kőtömbök és földsáncok együtteséből épült Stonehenge egyike a világ legmisztikusabb emberi alkotásainak. Nem hiába vált ismert, kedvelt turistacélponttá és kutatások sorának tárgyává. Felfedezése a mai napig nem ért véget, ám nemcsak a felszín felett, hanem alatta is különös leletekre bukkantak a kutatók vizsgálata során.

A Stonehenge látható része egy körkörös szerkezetű, árokkal körülvett építmény, melyet belül patkóalakban elhelyezett, vízszintesen összekötött oszlopok alkotnak, északkeleti bejáratához pedig hosszú sugárút vezet.

Bár kutatása 1919 óta zajlik, a mai napig számos titok lengi körbe köveit. Nem tudják biztosan, milyen kreatív technikával kerültek a területre a monumentális tömbök, melyek távolabbi tájakról - a külső kör kövei 32, a belsőé 225 kilométerről - származnak. Kérdés az is, miként helyezték el ezeket a gigantikus, emberfeletti erőt kívánó sziklákat koncentrikus kör alakban, hogyan emelték őket egymásra valamiféle előre meghatározott rendszer szerint, illetve mi célból alkották meg a Stonehenge-et.

Írásos emlék híján a kutatók csak találgathatnak, mi volt a Stonehenge valós funkciója, de feltételezések szerint rituálék helyszínéül szolgálhatott, időmérő eszköz, emlékmű vagy akár előkelők temetkezési helye is lehetett. Feladatán túl az újabb kihívást az adta a kutatók számára, vajon mi van alatta.

Mi van a Stonehenge alatt?

Amikor brit és osztrák szakértők csoportja radarral és háromdimenziós lézerrel vizsgálta meg a Stonehenge alatt fekvő földterületet, a kőegyüttes további részeit fedezték fel. A galériában olvashatsz arról, mit találtak pontosan.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük