Misztikus oszlopok a Stonehenge alatt: már radarral vizsgálják, hogy rájöjjenek a titkára

A Stonehenge nem annyi, amennyit látunk belőle: a föld alatt további részekre bukkantak a kutatók.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A Stonehenge nem annyi, amennyit látunk belőle: a föld alatt további részekre bukkantak a kutatók.

A Kr. e. 2500-2100 táján, Angliában, Wiltshire-ben, Salisburytől 13 kilométerre északra, óriási kőtömbök és földsáncok együtteséből épült Stonehenge egyike a világ legmisztikusabb emberi alkotásainak. Nem hiába vált ismert, kedvelt turistacélponttá és kutatások sorának tárgyává. Felfedezése a mai napig nem ért véget, ám nemcsak a felszín felett, hanem alatta is különös leletekre bukkantak a kutatók vizsgálata során.

A Stonehenge látható része egy körkörös szerkezetű, árokkal körülvett építmény, melyet belül patkóalakban elhelyezett, vízszintesen összekötött oszlopok alkotnak, északkeleti bejáratához pedig hosszú sugárút vezet.

Bár kutatása 1919 óta zajlik, a mai napig számos titok lengi körbe köveit. Nem tudják biztosan, milyen kreatív technikával kerültek a területre a monumentális tömbök, melyek távolabbi tájakról - a külső kör kövei 32, a belsőé 225 kilométerről - származnak. Kérdés az is, miként helyezték el ezeket a gigantikus, emberfeletti erőt kívánó sziklákat koncentrikus kör alakban, hogyan emelték őket egymásra valamiféle előre meghatározott rendszer szerint, illetve mi célból alkották meg a Stonehenge-et.

Írásos emlék híján a kutatók csak találgathatnak, mi volt a Stonehenge valós funkciója, de feltételezések szerint rituálék helyszínéül szolgálhatott, időmérő eszköz, emlékmű vagy akár előkelők temetkezési helye is lehetett. Feladatán túl az újabb kihívást az adta a kutatók számára, vajon mi van alatta.

Mi van a Stonehenge alatt?

Amikor brit és osztrák szakértők csoportja radarral és háromdimenziós lézerrel vizsgálta meg a Stonehenge alatt fekvő földterületet, a kőegyüttes további részeit fedezték fel. A galériában olvashatsz arról, mit találtak pontosan.

Ezt is szeretjük