Óriási baleset lehet a vége, ha ezeket a szabályokat nem tartod be az autópályán

Fogadd meg a rendőrség tanácsait, melyekkel elkerülhető a baj.

autopalya
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt időszakban több tragédia is bekövetkezett az autópályákon, ezért a rendőrség kiadott egy közleményt, melyben hasznos információkat osztanak meg a közlekedőkkel a biztonságra vonatkozóan. Bár a közúti közlekedésben az autópályák használata a legbiztonságosabb, akár egy kisebb koccanás is eredményezhet kockázatos helyzetet. A jármű leállítása és a gyalogos közlekedés az autópályán még a leállósávban is életveszélyes.

Amennyiben baleset, műszaki hiba vagy egyéb körülmény miatt az autó elhagyása elengedhetetlen, mindenképpen be kell tartani az alábbi szabályokat. Aki teheti, pihenőhelyen álljon meg! Amennyiben azonnali megállás szükséges, a gépjárművet a leálló- vagy szervizsávban kell leállítani, a vészvillogót pedig bekapcsolni. Az autót mindenki haladéktalanul hagyja el, aki benne utazott, és vegyen fel fényvisszaverő ruházatot vagy láthatósági mellényt. A mentésig az utasok tartózkodjanak a szalagkorláton kívül!

Amikor biztonságosan megtehető, ki kell helyezni az elakadásjelző háromszöget is. Ha saját életed, testi épséged veszélyeztetése nélkül megoldható, valamilyen módon meg kell próbálni felhívni a többi közlekedő figyelmét a balesetveszélyre, például integetéssel, sötétben pedig zseblámpával vagy a mobiltelefon fényével. A felelősség kérdését azonban semmiképpen nem szabad az úttesten megvitatni!

A cikk az ajánló után folytatódik

A közlekedési szabályokat mindig be kell tartani. A téli időszakban nem árt, ha nagyobb követési távolságot tartasz, és jó, ha követed a látni és látszani elvét! Lakott területen kívül és korlátozott látási viszonyok között érdemes a tompított fényszórót felkapcsolni. A leállósávot csak vészhelyzetben használd! Ha az autó vezetője és az utasok fáradtak, meg kell állni pihenni. A biztonsági övet pedig minden esetben be kell kötni.

Fotó: Flickr/Tamas Ring.

Ezt is szeretjük