Milyen időközönként, és mit kell cserélni a kocsiban? Nem szabad félvállról venni a határidőket

Az autót jó állapotban kell üzemben tartani, amivel súlyos meghibásodásokat és baleseteket lehet elkerülni.

Autó szervizelése km-enként
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyes alkatrészeket évente, másokat több idő után kell cseréltetni a kocsiban, és ezekre a határidőkre a közúti balesetek elkerülése végett érdemes is odafigyelni.

Az elhasználódás mértékétől függően lehet szükség javításra, tisztításra vagy cserére, ennek elmaradása különböző veszélyes hibákat okozhat. 

Autók szervizeltetése az eltelt idő és a megtett kilométer szerint

A motorolajat évente, vagy 10, nagyon maximum 15 ezer kilométerenként, a fékolajat kétévente, a manuális váltó olaját maximum 80 ezer kilométer megtételekor, az automata váltó olaját 3-4 évente, de maximum 120 ezer kilométernél, a fagyálló hűtőfolyadékot kétévente vagy 6 ezer kilométerenként, a szervoolajat szintén kétévente, maximum 100 ezer kilométerenként kell cserélni. 

GettyImages-652660162

Az olajszűrőt, a pollenszűrőt és a légszűrőt egyaránt évente kellene cserélni, tisztíttatani vagy maximum 15 ezer kilométereként - ezt azt időszakos szervizelés alatt elvégzik. A benzines üzemanyagszűrő ötévente vagy 60 ezer kilométerenként, a dízeles üzemanyagszűrő pedig kétévente vagy maximum 30 ezer kilométerenként cserélendő. 

A gyújtógyertyát érdemes 45 ezer kilométer után cserélni, a szíjas vezérműszíjkészletet ötévente vagy 100 ezer kilométerenként, a láncos vezérlés készletét 150 ezer kilométerenként. Az ékszíj szintén öt évet bír ki, maximum 60 ezer kilométerenként érdemes cserélni. A vízpumpát ugyancsak ki kell cserélni a vezérléscserével együtt, hogyha az a részét képezi. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A fékbetétet 40 ezer kilométerenként, a féktárcsát pedig 90 ezer kilométereként javasolt cserélni. A téli- és a nyárigumik maximum nyolc évet bírnak ki, de legkésőbb 45 ezer kilométer után már érdemes cserélni őket. 

Erre a 10 dologra muszáj figyelned, ha használt autót veszel

Használt gépjárművek vételekor és eladásakor is számos tényezőre kell odafigyelni, ha a megfelelő állapotú, a várható igénybevételre alkalmas autót szeretnél megvenni, vagy épp a lehető legkorrektebb árat szeretnél a sajátodért kapni.

Erre a 10 dologra muszáj figyelned, ha használt autót veszel, vagy adsz el

Mi a titka az autóvásárlásnak és -eladásnak?

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük