Hihetetlen élete volt a magyar fotósnak: ritkán látott képeit most bemutatják

Kiállítás nyílik Ata Kandó képeiből: a tárlaton a művésznő gyermektematikájú alkotásait mutatják be.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

2017-ben, 104 éves korában hunyt el Ata Kandó magyar fotóművésznő, aki egy fantasztikus életművet és példaértékű életet hagyott ránk. Munkásságát Pro Cultura Hungarica kitüntetéssel és a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíjával ismerték el. Ata Kandó családi nyaralásaik során saját gyermekeivel közösen hozta létre legszebb fotómeséit.

Az 1956-os forradalom idején a menekülő családokat fotózta, a felvételekből összeállított album bevételeivel a menekülőket támogatta. Majd vette kameráját, és az 1960-as években, két útja során több hónapot töltött a venezuelai őserdőben, ahol az indiánok között élve örökítette meg életüket, visszaemlékezéseiből született meg A Hold véréből című kötete.

Forradalmasította a fotózást

Utazásai során olyan alkotásai születtek, amelyek remekül reprezentálják alkotói módszerét. Olyan példaértékű gyermek-felnőtt viszonyt láthatunk megvalósulni alkotói munkája során, amelyet a 21. században is forradalminak, sőt követendőnek tarthatunk, és pedagógiai szempontból is alkalmazható a technika. Ata Kandó képein a gyerekek nemcsak a modelljei vagy alanyai az alkotói folyamatnak, hanem a szülő egyenrangú alkotótársai.

A felvételek mindegyikéből sugárzik az a mély humánum, melyet a művész szüleitől tanult és egész életében képviselt: a fotókról visszatekintő gyermekek erősek, a világra nyitott, egyedi személyiségek, tanítómesterek, akiktől a felnőttek sokat tanulhatnak. A magyar fotós műveinek tavaszi kiállításán hangsúlyos szerepet kapnak G. Beke Margit, Ata Kandó édesanyjának gondolatai, pedagógiai elvei is, melyek több mint száz évvel később is visszaköszönnek gyermekképein.

Elképesztő élete volt

Ata Kandó, született Görög Etelka 1935-ben Pécsi József fotóművésznél tette le fényképész vizsgáit, majd később egy Robert Capától kapott fényképezőgéppel kezdett el fotózni Párizsban. Innentől kezdve bejárta a fotográfia számtalan területét: a portréban, a néprajzi fotóban és a divatfotóban is kiemelkedőt alkotott. A kiállítás fájdalmas aktualitását adja a fotóművész 2017. szeptember 14-én bekövetkezett halála.

A Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galéria a 20. század fotóművészetének e jeles képviselőjére gyermektematikájú alkotásainak bemutatásával szeretne megemlékezni. A kiállítás szándéka továbbá, hogy új utakat nyisson a hazai közönség felé, mert a határainkon túl megbecsült művész alkotásait és különleges látásmódját sajnos a hazai közönség ez idáig nem élvezhette megfelelő mértékben.

A tárlat a Budapesti Tavaszi Fesztivállal és a Magyar Fotográfiai Múzeummal együttműködésben jön létre. A kiállítás a Budapest Fotó Fesztivál és a Budapest Art Week hivatalos programjának része. A megnyitóra 2018. március 30-án pénteken, 17 órakor kerül sor, helyszíne a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, Budapest, 1052, Deák Ferenc u. 17., első emelet. A kiállítás 2018. március 30. és 2018. június 2. között látogatható.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük