Két aszteroida is közelít a Föld felé: egyik ijesztőbb, mint a másik
Az egyik aszteroida borzalmasan nagy, a másik pedig nagyon közel jön.

aszteroida
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeptember első napján jókora aszteroida halad el a Föld mellett, ráadásul elképesztő közelségből: 7 millió kilométerre közelíti meg bolygónkat a Florence nevű objektum. A NASA Spitzer űrtávcsövének mérései szerint egy kifejezetten nagyméretű, 4,4 kilométeres sziklatömbről van szó, és bár több aszteroida nála közelebb került már a Földhöz, ám ezek mind kisebbek voltak a Florence-nél.

Az esemény nem váratlan és nem is példátlan: a csillagászok 36 éve tudnak az óriási objektum létezéséről, és a számítások alapján 1890-ben ugyanilyen közel jött a Földhöz. Ütközéstől nem kell tartani a szakértők szerint, legközelebb pedig csak 2500-ban közelíti majd meg a bolygót hasonló távolságra.

Mozgalmas lesz az ősz a csillagászok számára, mert augusztus elején közölte az Európai Űrügynökség, hogy októberben egy házméretű aszteroida is elhalad majd a Föld mellett, nagyjából 44 ezer kilométerre, ami a Föld-Hold távolság egynyolcada. Szerencsére ettől a találkozástól sem kell félni: az ESA munkatársa, Detlef Koschny hangsúlyozta, hogy az objektum biztosan nem fog becsapódni a Földbe, és éppen elkerüli a bolygónk körül keringő műholdakat is.

Ezt is szeretjük