Hatalmas aszteroida tart a Föld felé: ma kerül a legközelebb bolygónkhoz
Az objektum viszonylag közel halad el a Föld mellett.

aszteroida-július2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár jelenleg a kutatók nem tudnak olyan aszteroidáról, amely becsapódással fenyegetné a Földet, a NASA-nál így is folyamatosan figyelik az égitesteket, hogy tanulmányozzák a mozgásukat és esetleges veszélyességüket.

Az űrközpont nemrég bejelentette, hogy a 2008 GO20 nevű objektum hatalmas, megközelítőleg 29 ezer km/órás sebességgel halad a Föld felé, és 220 méteres a szélessége, vagyis a Big Bennél is nagyobb.

Nem csapódik be, de közel lesz

Az aszteroida július 24-én, 21:35-kor került a legközelebb a Földhöz, ekkor közel 6 millió kilométeres távolságban lesz. Ez nagyon soknak tűnhet, de csillagászati mértékkel nézve közelinek számít. Mivel 9 millió kilométeren belül van, a NASA a potenciálisan veszélyes kategóriába sorolta, ám szerencsére nem kell attól tartani, hogy eltalálja a bolygónkat.

aszteroida-július1
Fotó: Petrovich9 / Getty Images Hungary

Az aszteroidák feltehetően a protoplanetáris korongból származnak, melyek nem álltak össze bolygóvá a csillagrendszer kialakulásakor. Néhányuk saját holddal is rendelkezik. Az elsőt pedig 1801-ben jegyezte fel Giuseppe Piazzi itáliai csillagász. A legutóbb márciusban haladt el a Föld mellett egy jelentősebb égitest, ami a legnagyobb volt 2021-ben, az akkor 2 millió kilométerrel közelítette meg bolygónkat.

Képeken 9 elképesztő méretű meteor, ami a Földbe csapódott: a legnagyobbat elszállítani sem tudták

Többtonnás meteorok csapódtak a Földbe az évezredek alatt, amik között vannak igazi óriások is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük