Gízai piramis méretű aszteroida tart a Föld felé: napokon belül mellénk ér
Útvonalát folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy kiderítsék, veszélyezteti-e a Földet.

aszteroida 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hamarosan, egészen pontosan jövő héten elszáguld bolygónk mellett a 2016 NF23 jelű aszteroida, amelynek mérete a gízai nagy piramis méretével vetekszik.

Az égitest augusztus 29-én nagyjából 4,8 millió kilométerre lesz a Földtől. Ez 0,03 csillagászati egységet jelent. - Egy csillagászati egység megegyezik a Nap és a Föld átlagos távolságával. -

Aszteroida földközelben

A 2016 NF23 mintegy 32 ezer kilométer/órás sebességgel robog, ezért a potenciálisan veszélyes objektumok közé tartozik. Akárcsak minden olyan égitest, melyek keringésük során 0,05 csillagászati egységnél közelebb férkőznek a Földhöz, fényességük pedig eléri a 22 magnitúdót. A szóban forgó objektum fényessége 22,9 magnitúdó, vagyis bőven belefér a kategóriába.

Folyamatos figyelemmel kísérik

A NASA szerint a 2016 NF23 akár 70-160 méter széles is lehet, ezért folyamatos figyelemmel kísérik az aszteroidát - több másik objektummal egyetemben -, hogy kiderítsék, tényleg veszélyeztetik-e a bolygót.

A cikk az ajánló után folytatódik

A NASA az utóbbi időben kiemelt figyelmet fordít a 2016 NF23-ra hajazó földközeli objektumok tanulmányozására. Számításaik alapján ugyanis a legnagyobb - 1 kilométernél szélesebb - égitestek 90%-át már megtalálták. Azonban a kisebb, potenciálisan veszélyes aszteroidák mibenléte továbbra is rejtély - mindössze 10%-ukat azonosították -.

Nézd meg ezt is - Ez a 17 éves lány lesz az első ember, aki a Marsra léphet

Alyssa Carson már egészen kicsi kora óta tudja, hogy egyszer űrhajós lesz belőle. Még most is csak 17 éves, de már évek óta részt vesz a NASA kiképzőprogramjában, hogy 2033-ban, amikor esedékes lesz a Mars-expedíció, ő lehessen az első ember, aki a vörös bolygóra lép.

Képek: Pixabay

Ezt is szeretjük