Jövő héten hatalmas aszteroida halad el a Föld mellett: a következő húsz évben nem lesz, ami ennél közelebb jön
Az egy kilométer széles objektumot 1994-ben fedezték fel.

aszteroida-január2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem ritka, hogy kisebb-nagyobb égitestek megközelítik a Földet, jövő héten pedig egy újabb ilyen jelenségre lehet számítani: a 7482 (1994 PC1) nevű aszteroida csillagászati szempontból nézve közel, 1,9 millió kilométerre halad el a Föld mellett.

A CNN információi szerint az egy kilométer széles objektumot 1994-ben fedezte fel a NASA, akik elmondták, hogy a január 19-én érkező aszteroida nem fogja elérni a Földet, de a következő húsz évben ez lesz, ami a legközelebb kerül a bolygónkhoz.

Folyamatosan figyelik az aszteroidákat

A NASA Földközeli Objektumkutatási Központja egy olyan szervezet, amely a potenciálisan veszélyes üstökösöket és aszteroidákat követi, amik összeütközhetnek bolygónkkal. Ezek a földközeli objektumok olyan aszteroidák és üstökösök, amiknek pályájuk a Földtől 48 millió kilométeren belül helyezkedik el. A jövő héten érkező 7482 (1994 PC1) tehát jócskán bent van ebben a tartományban, de a szakértők szerint nincs mitől félni.

aszteroida-január1
Fotó: iStackphotons / Getty Images Hungary

Az égitest szabad szemmel valószínűleg nem látható majd, de már a kisebb távcsővel rendelkező amatőr csillagászok is észrevehetik. Nem ez lesz a legnagyobb aszteroida, amely valaha is elhaladt a Föld mellett. A 3122 Florence (1981 ET3) nevű objektum 2017. szeptember 1-jén repült el a bolygónkhoz közel. A becslések szerint ez az aszteroida 4-9 kilométer széles is lehet, 2057. szeptember 2-án pedig ismét elhalad majd mellettünk.

Képeken 9 elképesztő méretű meteor, ami a Földbe csapódott

Többtonnás meteorok csapódtak a Földbe az évezredek alatt, amik között vannak igazi óriások is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük