A drámai szárazság miatt rendkívüli intézkedéseket hozott a kormány: „Az Alföldön tragikus a helyzet”

Az ország területének nagyját sújtó aszály miatt a mezőgazdaságban dolgozók megsegítéséről döntött a kormány.

Aszály miatti intézkedések
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány a napokban bejelentette, hogy az országot sújtó, rendkívüli aszályhelyzet miatt Aszály vészhelyzeti operatív törzset alakít. A tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy ma fontos bejelentések várhatók az agrárminisztertől. 

Nagy István vasárnap reggel a közösségi oldalán tette közzé az Aszály vészhelyzeti operatív törzs öt pontból álló intézkedési tervét, amely a mezőgazdaságban dolgozók megsegítését célozza.

Rendkívüli intézkedések az aszály miatt

Az agrártárca vezetője korábban azt írta, hogy az új operatív törzs dolgozik azon, hogy kezelni tudja a „mezőgazdaságot sújtó katasztrofális aszályhelyzetet, valamint az energiaárak emelkedésének következményeit”. 

Nagy István a ma reggel közzétett videóban kiemelte, hogy a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány következtében az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki. A búzánál mintegy 25%-os terméskiesést könyveltek el, a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén megsemmisült. Az Alföldön ráadásul a gyepek is teljesen kisültek, így aztán a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni. Az agrárminiszter szerint 

a helyzet az ágazatban rendkívüli, az alföldi területeken tragikus. 

A helyzetet súlyosbítják a drasztikusan emelkedő energia- és takarmányárak, valamint az állatbetegségek is.  A problémát enyhítendő az operatív törzs rendkívüli, öt pontos intézkedési tervről döntött. 

Az intézkedési csomag része, hogy a kormány hitelmoratóriumot rendelt el 2022 szeptemberétől 2023 végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel. A bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.

A mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségére 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak. Továbbá a termelők rendkívüli vízhasználatra vonatkozó igényeikre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és azokat a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Végül pedig felgyorsítják a biztosítók aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását. A biztosítóknak az aszálykárok bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítaniuk kell a gazdálkodók részére a megítélt összeget. 

Nagy István kiemelte, hogy az operatív törzs továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri az ágazatban a helyzetet, a gazdák javaslatait is várják. 

Képeken a drámai aszályhelyzet 

Tovább folytatódik az aszály, a legfontosabb az ivóvíz biztosítása, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is a mezőgazdasági felhasználók bevonásával.

Csökken a vízkészlet: nem múlik az aszály Magyarországon, képeken a lesújtó helyzet

Az ország túlnyomó részén továbbra is erős vagy rendkívüli aszály van.

Elolvasom

(Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ezt is szeretjük