Durva áremelkedések: drágult a cukor, a benzin
Íme, a lista
Alig van, amiért nem kell többet fizetnünk. A cukor közel 50%-kal drágább, mint tavaly.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Októberben a fogyasztói árak 3,9%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, legnagyobb mértékben az "egyéb" cikkek drágultak, döntően az üzemanyagok áremelésének hatására - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Egy hónap alatt 0,7%, egy év alatt 5,1%

A fogyasztói árak 2011. szeptemberéhez viszonyítva egy hónap alatt 0,7%-kal növekedtek, ezen belül az élelmiszerek 0,4%-kal. Növekedett a sertészsiradék, a csokoládé, a kakaó, a tojás, a burgonya, a friss zöldség, a gyümölcs és az alkoholmentes üdítőitalok ára, egyben árcsökkenés volt a liszt és a baromfihús esetében.

A főcsoportok közül a szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek árai emelkedtek a legnagyobb mértékben, 3,8%-kal. Átlag felett növekedett a háztartási energia ára is, amelyen belül a távfűtés 3,9%-kal, a vezetékes gáz 3,1%-kal drágult, a megszűnt szociális alapú gázár- és távhőár-támogatás hatására.

Az egyéb cikkek körében szintén átlag feletti volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a járműüzemanyagok 2,7%-kal, a gyógyszerek, gyógyáruk 1,7%-kal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk esetében átlag alatti árnövekedés volt megfigyelhető.

Jelentősen nőtt a cukor, a liszt, a tej, a kávé ára

12 hónap alatt, 2010. októberéhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,1%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a cukor, a margarin, a liszt, a kávé, a sertészsiradék, a péksütemények, a tej, az étolaj, a kenyér, a csokoládé és a kakaó ára. Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek esetében.

Az üzemanyagok sem lettek olcsóbbak

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,4%-kal emelkedett az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagoké 17,8%-kal, a gyógyszereké, gyógyáruké 4,2%-kal. Szintén átlag felett, 5,9%-kal nőtt a háztartási energia ára, ezen belül a palackos gázé 15,6%-kal, a távfűtésé 7,6%-kal, a vezetékes gázé 5,6%-kal.

A ruházkodási cikkekért átlagosan 3,2%-kal kellett többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt. A szolgáltatások áremelkedése szintén átlag alatti volt, ezen belül a csatornadíj 10,1, a szemétszállítás 6,3, a vízdíj 4,3%-kal drágult. A szeszes italok, dohányáruk körében kismértékű áremelkedés volt megfigyelhető, míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,2%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Az első tíz hónapban átlagosan 3,9%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Ezt is szeretjük