Ha egy rendszer működik, a kormány megszünteti - Mit vernek szét megint?
Pedig még támogatták is a családi napközik létesítését.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újra hozzányúl a kormány a bölcsődékhez és óvodákhoz - persze nem úgy, hogy megadja végre azt a béremelést az óvónőknek és dadusoknak, amiért azok évek óta harcolnak. Három éven belül 17 ezer új bölcsődei férőhelyet biztosítanának, és megszüntetnék a népszerű családi napköziket.

A hagyományos állami bölcsődék mellé három új bölcsitípus jönne: a mini-, a munkahelyi, és a családi bölcsődék. Mindez csak a három év alatti gyerekeknek, mert onnantól kezdve ugye kötelező az óvoda. Aki tehát elmúlt hároméves, annak lehet haladni az állami óvodába, nincs itt semmi látnivaló, nincs szükség másra.

Új bölcsiket kell építeni

Pedig a családi napközik terjedését még az Orbán-kormány is szorgalmazta néhány éve, adtak is állami támogatást a gyerekek után. Nem egy önkormányzat van - főleg a nagyvárosokban és környékükön -, ahol a családi napközi költségeinek bizonyos százalékát átvállalta a település a szülők helyett. Míg így is jobban jártak, mintha plusz férőhelyet kellett volna kialakítaniuk.

Most majd viszont kell: a kormány deklarált célja, hogy az önkormányzatokat rákényszerítsék a bővítésekre. 2018 végétől a 10 ezer lakosúnál kisebb településeken is kötelező lesz olyan intézmény fenntartása, amelyben napközben háromévesnél kisebb gyermekekre vigyáznak. Elég, ha a faluban van igény legalább öt gyerek elhelyezésére, vagy több mint 40, kétévesnél fiatalabb lakója van a településnek. Hogy a bővítés költségeit az állam állja majd, vagy az önkormányzatoknak maguknak kell kigazdálkodni, egyelőre nem tudni.

A családi napközik eleinte kényszermegoldásnak tűntek, a szülők azóta viszont megszerették az ilyen intézményeket. Főleg azokban a városokban, ahol a várólista hossza alapján a poronty otthon érettségizett volna, ha kivárja az állami bölcsődei helyet. Az óvodások szülei is elégedettek voltak, a kis létszámú "csanákban" a nehezebben beilleszkedő gyerekek is jól érezték magukat. De megoldást jelentettek a családi napközik azoknak is, akik a város másik végébe járnak dolgozni, és azért nem vitték a gyereket a lakóhely szerinti állami oviba, hogy még az előtt el tudják hozni a csemetét, hogy rázárnák az óvodát.

Ma 1137 ilyen intézmény van az országban, az üzemeltetők sokszor nem kis beruházással alakították ki az előírásoknak megfelelő épületet, valamint az étkeztetést. A tavalyi adatok szerint a három év feletti gyerekek 38%-a választotta az állami óvoda helyett inkább a családi napközit.

Ezt is szeretjük