3 millió dollárt keres ez a kis sziget havonta: csak a nevüknek köszönhetik

A kis karib-tengeri szigetország irdatlanul jól járt az AI berobbanásával.

Anguilla bevételei az AI-ból
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karib-tengeri Anguilla neve valószínűleg kevesek számára cseng igazán ismerősen, pedig az elmúlt években igazi bevételrobbanással számolhatott a szerencsés szigetország. Mindezt egyetlen dolognak köszönhetik: a mesterséges intelligencia térnyerésének, no és a szerencsés elnevezésüknek.

Az AI térhódítását rengeteg szektor figyeli aggódva, sokan tartanak attól, hogy a munkájuk feleslegessé válik a mesterséges intelligencia széles körű elterjedése miatt. Ám egy országnak mégis kapóra jött az AI-forradalom.

Anguilla bevételei az AI-ból

Anguilla egy apró, mindössze 15 ezer fő lakosságú brit tengerentúli terület, így nem különösebben ismert a neve világszerte. Egy dolgot mégis magáénak tudhat, amit más nem, mégpedig nevük rövidítése után a ".ai" domainnevet.

Mivel ezek a domainregisztrációk az elmúlt pár évben robbanásszerű növekedést mutattak, a kis szigetország váratlanul komoly bevételi forráshoz jutott.

A Forbes cikke szerint Anguilla nagyjából 3 millió dollárt keres havonta csak ezekből a regisztrációkból, ami a költségvetési bevételek körülbelül harmadát teszi ki jelenleg, és úgy jósolják, ez a szám minimum duplájára nőhet az elkövetkező időszakban.

A kétbetűs domainneveket egyébként még az 1980-as években alakította ki az Internet Assigned Numbers Authority nevű nemzetközi szabványügyi szervezet, ekkor kapta meg Anguilla a ".ai" jelölést. Ez a szerencsés helyzet hatalmasat lendített a sziget gazdasági helyzetén, miután a ChatGPT 2022 végén berobbant, és megnőtt az igény a szóban forgó domainregisztrációra.

Anguilla egyébként igyekszik tudatosan felhasználni a 2022-höz képest mintegy hatszorosára nőtt bevételeit, és visszaforgatja azt a turizmus fejlesztésébe, az energiaellátás és az infrastruktúra fejlesztésébe, tudva, hogy a világ gyorsan változik, így nincs garancia arra, hogy a könnyen jött pénz sokáig ütheti a markukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Anguilla egyébként nem az első, aki hasznot húzhat az egyedi domainnévből, az óceániai Tuvalu szigete profitált a ".tv" jelölésből, ám ők hosszú távon nem tudták erre alapozni a gazdasági növekedést, ráadásul a domain kezelése sem volt teljes egészében az ország kezében, így nem is minden bevételt kaphattak meg.

Ha érdekel a téma, hallgasd meg a Femina podcastsorozat epizódját is, melyben a mesterséges intelligencia terjedéséről és veszélyeiről egy AI-szakértővel beszélgettünk.

Ezekre a szakmákra lesz nagy szükség a jövőben: kiderült, hogy mit érdemes tanulni

Várhatóan ezekre a szakmákra égetően nagy szükség lesz a jövőben.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük