3 jel, amiből rájöhetsz, hogy mesterséges intelligenciával chatelsz, nem emberrel - Minden pénzed ellophatják a csalók

Nagyon vigyázz, ha ilyen üzeneteket kapsz!

AI-csalás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csalók egyre gyakrabban veszik igénybe a mesterséges intelligencia segítségét az adathalászási kísérleteik során. Egy szakértő most elárulta, hogy mik a jelei annak, ha a gyanútlan áldozat egy AI chatbottal kommunikál, és nem egy emberrel.

AI-csalás

A mesterséges intelligenciát nagyon sokféle internetes csaláshoz fel tudják használni a rosszindulatú felek, legyen szó adathalászatról vagy épp romantikus csalásról, írta a The Sun.

A chatbotokat be lehet állítani úgy, hogy szinte bármilyen csalást végrehajtsanak, és úgy küldjenek üzeneteket, akár egy valós személy. Ezzel a módszerrel a bűnözők automatizálhatják a csalásaikat, és sokkal gyorsabban vehetnek célba jóval több embert. 

Az AI rohamos fejlődésének hála a chatbotok napról napra egyre meggyőzőbbek.

GettyImages-1472123000
Fotó: MR.Cole_Photographer / Getty Images Hungary

- Egyre nehezebb különbséget tenni a valódi emberek és az AI chatbotok között - fogalmazott Paul Bischoff kiberbiztonsági szakértő a portálnak.  -Ez különösen igaz, ha ügyfélszolgálattal kapcsolatos beszélgetésekről van szó, amelyekben az emberek gyakran csak előre elkészített válaszokra hagyatkozhatnak - tette hozzá a szakember.  

Ennek ellenére még mindig léteznek bizonyos jelek, amelyek arra utalnak, hogy a gyanútlan felhasználó nem egy másik emberrel, hanem egy algoritmussal kommunikál.

Ezek a következők a szakember szerint:

  • Ismétlődő reakciók, melyekből hiányzik a humor és az empátia.
  • Kifogástalan helyesírással és nyelvtannal megírt mondatok, amelyek megfogalmazása nehézkes.
  • Túl gyors reakcióidő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ha a válaszok túl gyorsan érkeznek egymást után, és túl hosszúak, az okot adhat a gyanakvásra, hiszen egy valódi embernek nincs ideje nagyon rövid idő alatt egy nagyon részletes, összetett választ írni, míg a mesterséges intelligencia számára ez nem jelent problémát. 

Ha a felsorolt jelek közül bármelyiket észleled, óvatos légy, mert jó eséllyel egy csaló chatbottal kommunikálsz! A csalók bármelyik közösségimédia-platfrom chatfelületén feltűnhetnek. 

Szarv nőtt egy indiai férfi fején: fotón a megdöbbentő kinövés

Egy sérülést követően jelent meg a különös szarv.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük