Grófnőként is a munkásokat támogatta - A háború alatt mentőt is vezetett Andrássy Katinka

Vörös grófnőnek is nevezték az Andrássy család egyik leghíresebb női tagját.

Andrássy Katinka élete
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A híres Andrássy gróf, Andrássy Gyula unokája kalandos és fordulópontokkal teli életet mondhatott magáénak. Károlyi Mihály, az első magyar köztársasági elnök feleségeként baloldali eszméket vallott, pedig szinte soha nem dolgozott. 

A vörös grófnő, Andrássy Katinka, aki a munkásokat támogatta

Andrássy Katinka a tiszadobi kastélyban született 1892. szeptember 21-én, Andrássy Tivadar és Zichy Eleonóra harmadik gyermekeként. Kislányként boldog gyermekkora volt, a nemesek kiváltságos életét élte, nevelőnők tanították, és sok időt töltött vidéki és külföldi rokonok kastélyaiban. 13 éves korában meghalt édesapja, ekkor katolikus iskolába íratták, ahol gyakran konfliktusba került a nevelőkkel. Állandóan lázadt az anyai szigor ellen, több-kevesebb sikerrel. 17 évesen találkozott az életét teljes egészében befolyásoló férfival, Károlyi Mihállyal, akivel 1914-ben össze is házasodtak. 

Andrássy Katinka 1923-ban.
Andrássy Katinka 1923-ban.

A család nem örült a házasságnak, mivel Károlyit túlságosan bohémnak tartották. 17 évvel volt idősebb Katinkánál, ráadásul korábban egy házas nővel is volt viszonya. A házasság ennek ellenére boldog volt, Katinka teljesen átvette férje baloldali eszméit, az arisztokrácia helyett a munkásosztályt támogatta, és még női klubot is alapított. Az őszirózsás forradalom után Károlyi Mihályt miniszterelnöknek, majd az ideiglenes köztársaság elnökének választották. 1919-ben viszont a Károlyi-kormány megbukott, az immár háromgyerekes család pedig elhagyta az országot. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Emigráció és hazatérés

Ezek után az emigráció évei következtek, először Ausztriában telepedtek le, majd más országokba is ellátogattak. Így jártak Amerikában, Párizsban és Londonban is, hiszen mindenhol szívesen látták a grófi családot. Ennek ellenére szűkösen éltek, mivel Magyarországon minden vagyonukat elkobozták. Egyre inkább a szocializmus eszméit támogatták, és több hónapig a Szovjetunióban utazgattak, amiről a francia Vu magazinban számoltak be. A második világháborút Londonban vészelték át, ahol Katinka még mentőautó-sofőrként is dolgozott. 

A háború után a család végre hazatérhetett Magyarországra, de nem tartott sokáig az otthonlét. Károlyi Mihályt franciaországi követnek nevezték ki, a politikus azonban rövidesen lemondott posztjáról az 1949-es Rajk-per után. A dél-franciaországi Vence-ben telepedtek le, és itt is éltek Károlyi 1955-ben bekövetkezett haláláig. Katinka próbálta megőrizni férje emlékét, leírta visszaemlékezéseit, és Vence-ben létrehozott egy művészeti alkotótábort is. Repülőleckéket vett, és több hónapig Afrikában túrázott. A grófnő 1963-ban hazatelepült, innentől kezdve idejét Magyarország és Franciaország között osztotta meg. 1985-ben Antibes-ban halt meg, de hamvait kérésére magyar földben temették el. Még több híres magyar nőről ide kattintva olvashatsz. 

Az első magyar nő, aki országgyűlési képviselő lehetett: a katolikus szerzetesnő, Slachta Margit története

Slachta Margit országgyűlési képviselőként az egyenjogúságért, a nők választójogáért és a szociális helyzet javításáért küzdött. A keresztény feminizmus szószólója lett.

Elolvasom

(Borítókép forrása:  Countess M. Karolyi/Wikipedia

Cikken belüli kép forrása: Tormay, Cecile An outlaw's diary/Wikipedia)

Ezt is szeretjük