Így éltek a nők az I. világháború idején: jól helytálltak a férfiszerepekben is

A nőknek az első világháború idején gyökeresen megváltozott a szerepük, ami jelentős változást hozott a későbbi időszakokban.

GettyImages-1064582328
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az első világháború időszaka jelentős változást hozott a nők életében, egészen más szerepet kaptak, mint előtte. Furcsa, de épp a háború egyik hozadékaként tartják számon, hogy a nők emancipációja fejlődni tudott. 

A nőktől korábban csak azt várták, hogy gyerekeket neveljenek, a konyhában szorgoskodjanak, és elvégezzék a házimunkákat. Ez egy csapásra megváltozott, miután a háború alatt kiderült, hogy ők is épp úgy helyt tudnak állni „férfias”, nagy teherbírást igénylő munkakörülmények között, mint a másik nem tagjai.

A nők szerepe az első világháborúban

Hadianyaggyártás

A nők egy része már a világháború előtt is dolgozott, elsősorban textilgyárakban, majd 1915 után, amikor a lövedékek iránti igény megnőtt, már a hadianyaggyártásba vonták be őket nagy számmal, míg végül 1918-ra csak Angliában már közel egymillióan dolgoztak.

GettyImages-996928026

Viszonylag jól megfizették a hadianyagmunkákat, de a nőket általában zsúfolt, kis lakásokban szállásolták el. A munka nemcsak nehéz volt, hanem veszélyes is, akár olyan robbanószerekkel is dolgozhattak, mint a TNT. Ráadásul ez amellett, hogy robbanékony, még mérgező is, mely sárgaságot okozhat, ami a bőr sárgaságában mutatkozik meg, így nagyon óvatosan kellett vele bánniuk.

Nemcsak fegyvereket, lőszereket gyárthattak, de még be is léphettek a katonaságba akár Oroszországban, Bulgáriában, Romániában, Szerbiában, Franciaországban és az Egyesült Királyságban is, a brit fegyveres erőkhöz összesen 100 ezer nő csatlakozott.

Női munkavállalók

A háború alatt dolgozhattak akár rendőrként is, vagy buszsofőrként, kalauzként. Azonban amikor véget ért a háború, és a katonák visszatértek a helyükre, ez az ágazat ismét egy időre bezárta kapuit a női munkavállalók előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sőt, azok a férfiak, akiket nem küldtek a frontra harcolni, nemritkán akadályozták a nőket abban, hogy munkát tudjanak vállalni, hiszen sokkal alacsonyabb bérért dolgoztak, és tartottak attól, hogy esetleg ők maguk a bérkülönbözet miatt elveszítik a munkájukat, és a harctérre kerülnek. Nem beszélve arról, hogy féltek attól is, hogy így a nők nem tudnak majd gondoskodni a családról. 

Gyermekmegőrzők

Tény, hogy a háború idején egyre kevesebb idő jutott a gyerekek gondozására, és nőtt az igény a gyermekmegőrzők létrehozására, egyre több bölcsőde alakult, ahová lehetőség nyílt bevinni a gyerekeket.

Ápolónők

Ápolónőként is dolgoztak a nők például az Üdvhadseregben vagy a Vöröskeresztél, az amerikai US Army Nurse Corpsban több ezer nő dolgozott. Az ápolónőket hamar munkába állították a fronton, azonban női orvosokat már nem olyan szívesen foglalkoztattak.

GettyImages-1223011403

Ha őket elutasították, akkor igyekeztek valamilyen unitárius segélyszervezetnél elhelyezkedni. Akadtak olyanok is, akik mentőautókat vezettek külföldre, amiben orvosi felszerelést vagy a betegeket szállították, miközben nemritkán tüzérségi fegyverropogás között kellett végighaladniuk.

Mindezek fényében egyáltalán nem csoda, hogy Angliában Edwin Samuel Montagu, a brit hadianyaggyártási miniszter kijelentette, hogy a győzelmet a nők biztosították, és háttérmunkájukkal az ország seregeit védték.

Szívbemarkoló fotók a második világháború idejéről

A háború szétszakíthatja a családokat, és hosszú időre árnyat vethet a mindennapokra, de valaminek sosem árthat: az őszinte szerelemnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük