Háborog az ország: ilyennek látja Magyarországot egy amerikai újságíró?
Hónapok óta terjed az interneten egy cikk, ami állítólag rólunk szól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Teljesen rákaptak az internetezők egy írásra, amely a világhálón terjed, és állítólag egy amerikai újságíró szerzeménye.

A megosztók szerint a cikkíró a Magyarországról alkotott nézeteit fejti ki igen reálisan, de ez az állítás több sebből is vérzik.

A cikk

"Van a Balkánon egy állam, amely önmagával határos. Ahol a legszebb nők élnek, mégis csökken a népesség. Ahol a munkanélküliek dolgoznak a legtöbbet, ahol a legtermékenyebb földön éhező emberek élnek. Ahol a vonatok menetrend szerint késnek. Ahol mindenki focizik, mégis vízilabdában, kosárlabdában, kézilabdában és röplabdában jeleskednek.

Ahol mindenki siet a munkába, de senki sem érkezik be időre. Ahol a nyolcórás munkaidő 12 órás. Ahol az egészségügyi ellátás ingyenes, de a gyógykezelés drága. Ahol az újságírók szabadon írhatnak bármit, amit parancsba kapnak. Ahol a világválság állampolgárságot kapott. Ahol a közbeszerzések titkosak, az államtitkok nyilvánosak. Ahol a háborúk sosem érnek véget.

Ahol a történelem naponta megismétlődik. Ahol a leggazdagabbak azok, akik egy napot sem dolgoztak. Ahol a külföldi valuta felváltotta a hazait. Ahol az emberek megünneplik a családi védőszent napját, de káromolják Istent. Ahol az okosakat, értetlenségből, bolondnak nézik, a bolondokat meg tehetségesnek. Ahol az írástudatlanok írják a történelmet. Ahol a törvények törvénytelenek, az anarchia pedig normális állapot. Ahol a hatalom megveti a polgárokat mint nem kívánatos tanúkat.

Ahol a jövőből élnek, mert a jelenhez nincs joguk. Ahol mindenki mindenkire mosolyog, de senki senkinek nem jóakarója. Ahol a bírósági eljárások tovább tartanak, mint egy élet. Ahol az árvíz a talajöntözés egyetlen módja. Ahol megidézik a diktátort, a demokráciát pedig a hülyék adójának tekintik. Ahol úgy gondolják, az ország annál jobban fejlődik, minél jobban visszafejlődik. Ahol nem vagy normális, ha nem bolondultál meg. Ahol csak azért élsz, hogy meghalj. Ahol az idő végtelen, és a butaság múlhatatlan…"

Több dolog szól ellene

Bár az emberek többsége fenntartások nélkül elhitte, hogy a cikk tényleg Magyarországról szól, ez valószínűleg nem így van. Ha egy kicsit elvonatkoztatsz attól, ami valóban igaz, és a sorok mögé nézel, te is láthatod, hogy több állítás sem húzható rá hazánkra. Ezzel szemben más államokra igen, és mivel a cikkben egyszer sem szerepel konkrétan Magyarország neve, így nincs rá garancia, hogy tényleg rólunk íródott.

Újabb ellenérv, hogy úgy tűnik, nincs hiteles forrás a cikkhez kapcsolódóan, és nem ellenőrizhető vissza, hogy honnan indult, vagy miből fordították le az írást. Ami pedig a legfontosabb, hogy sem a földrajzi elhelyezkedés szempontjából - "Van a Balkánon egy állam..." -, sem más kérdésekben nem állja meg a helyét néhány, a cikkben szereplő - például a sportra, kosárlabdára, röplabdára vonatkozó - állítás, ráadásul ezek olyan mondatok, melyekről ordít, hogy nem hazánkról van szó.

Más országokban is megjelent

Ha azokat az állításokat nézzük, amelyek valóban igazak lehetnek Magyarországra - "az egészségügyi ellátás ingyenes, de a gyógykezelés drága" -, még az sem garancia rá, hogy tényleg rólunk íródott a cikk, ugyanis ezeket más államokra is rá lehetne húzni. Sőt, rá is húzták, hiszen nemcsak nálunk jelent meg az írás úgy beállítva, mintha az érintett hely lenne a téma, hanem több más országban is, például Horvátországban, kisebb-nagyobb alakításokkal.

Ezt is szeretjük