Amerika első sorozatgyilkosnője fogadós volt, vendégei nem jártak jól: Lavinia Fishert van, aki ártatlannak tartja

Lavinia Fisher a fogadója vendégeit tette el láb alól.

GettyImages-1388795573

Ha sorozatgyilkosról szóló filmet néz vagy könyvet olvas az ember, a tettes általában férfi. Pedig a történelem során sokszor derült ki nőkről is, hogy tömegek életére törnek.

Így a korai 19. században élt Lavinia Fisher is, aki Charlestonban, Dél-Karolinában üzemeltetett fogadót, és gyanútlan szállóvendégei életét vette el. Úgy tartják, ő volt Amerika első sorozatgyilkosnője - esetleges ki nem derült bűntények, vagy fel nem göngyölített esetek miatt ezt természetesen nem lehet minden kétséget kizáróan tudni.

Amerika első sorozatgyilkosnője, Lavinia Fisher

1819-ben, Charleston külvárosában működött egy fogadó, a Six Mile Wayfarer House, melyet Lavinia Fisher és férje, John vezetett. A városba érkező és onnan induló utazókat, illetve kereskedőket szállásolták el. A szép, fiatal pár nagy tiszteletnek örvendett a városban - igaz, Lavinia híresen hűtlen típus volt: arról pletykáltak az emberek, hogy a vendégekkel flörtöl.

A csinos, 27 éves nő könnyen csábította el a férfi vendégeit, és bájos arca mögött senki sem sejtett rossz szándékot. A beszélgetéseket azonban körmönfont, de finom módszerekkel a pénzügyek felé fordította, hogy kideríthesse, milyen munkakörben dolgoznak, mit akarnak a városban vásárolni vagy éppen eladni. Ha tehetősnek tűntek, sorsuk megpecsételődött: Lavinia leanderlevéllel mérgezett teát szolgált fel nekik, mielőtt éjszakai szállásukra tértek volna.

A tettestárs, John Fisher ezután besurrant a teától már rosszul lévő vendég szobájába, és kirabolta őt. Egyes források szerint a nő mérge már önmagában is megölhette az áldozatot, mások szerint a férj mérte a kábult férfiakra az utolsó, halálos csapást. Állítólag a szobát alaposan felkészítették a bűntettre, az elhalálozó férfiak testei ugyanis egy dörzsölt megoldásnak köszönhetően kizuhantak a szobájuk padlóján: egy csapóajtó nyílt ki az elhalálozott vendég alatt, amelyet Fisherék az ágy alá szereltek be.

Hírük ment, de nem a gyilkosságok miatt

A fogadónak először nem is a gyanús eltűnések miatt ment híre, hanem a Fisherék fogadójában tartott pókerjátszmák miatt, melyeken komoly csalások történtek. Környékükön állatokat is loptak, és felmerült, hogy a házaspár is a rablóbandához tartozhat. Amikor azonban megpróbáltak rajtaütni a bűnözőkön, Lavinia megölte az egyik igazságszolgáltatót, társai pedig elmenekültek. Ekkor még nem sikerült leleplezni őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor a gyilkos párt elkapták

1819 februárjában a nő ismét ölni akart, ám pechjére a vendég, bizonyos Peoples éppen nem kívánta a szokásos mérgező teát, amelyet felszolgált neki, ezért titokban kilöttyentette azt egy félreeső helyre. A nő végül a szobájába kísérte, ám a férfit felettébb zavarta, hogy a fogadós előzőleg milyen sokat kérdezősködött érkezése céljáról. Attól tartott, hogy ha lefekszik, talán kirabolják, ezért az ágy helyett a széken pihent meg. Kisvártatva nagy zajra lett figyelmes: az ágy alatti csapóajtó nyílt fel, melyen át a testének le kellett volna zuhannia, legalábbis Fisherék bevett forgatókönyve szerint.

Peoples azonnal rájött, hogy kelepcébe került, ám szerencsére sikerült elmenekülnie. Értesítette a hatóságot, akik kisvártatva embereikkel vették körül a fogadót. A gyilkosoknak esélye sem volt megúszni a dolgot.

A börtön, ahová Laviniát és férjét vitték, ma is áll.
A börtön, ahová Laviniát és férjét vitték, ma is áll.

Letartóztatták Laviniát és Johnt is, bűnösségük pedig nem is volt kétséges, miután a házkutatás során rengeteg tárgyi bizonyítékra, emberi maradványokra és föld alatti folyosókra is bukkantak. Valószínűleg ezeken át vihették ki a holttesteket. A bíróság, látván a bűneik súlyosságát, nem börtönre, hanem halálra ítélte őket: 1819 májusában felakasztották a párt. Lavinia szelleme egy legenda szerint azóta is a börtön falai közt kísért.

A tiszazugi méregkeverők

Nem csak külföldön fordult elő, hogy nő vált sorozatgyilkossá: egy tiszazugi asszonybanda is hasonló kegyetlenségeket követett el.

(Képek: Getty Images.)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük