Amerika első sorozatgyilkosnője fogadós volt, vendégei nem jártak jól: Lavinia Fishert van, aki ártatlannak tartja

Lavinia Fisher a fogadója vendégeit tette el láb alól.

GettyImages-1388795573

Ha sorozatgyilkosról szóló filmet néz vagy könyvet olvas az ember, a tettes általában férfi. Pedig a történelem során sokszor derült ki nőkről is, hogy tömegek életére törnek.

Így a korai 19. században élt Lavinia Fisher is, aki Charlestonban, Dél-Karolinában üzemeltetett fogadót, és gyanútlan szállóvendégei életét vette el. Úgy tartják, ő volt Amerika első sorozatgyilkosnője - esetleges ki nem derült bűntények, vagy fel nem göngyölített esetek miatt ezt természetesen nem lehet minden kétséget kizáróan tudni.

Amerika első sorozatgyilkosnője, Lavinia Fisher

1819-ben, Charleston külvárosában működött egy fogadó, a Six Mile Wayfarer House, melyet Lavinia Fisher és férje, John vezetett. A városba érkező és onnan induló utazókat, illetve kereskedőket szállásolták el. A szép, fiatal pár nagy tiszteletnek örvendett a városban - igaz, Lavinia híresen hűtlen típus volt: arról pletykáltak az emberek, hogy a vendégekkel flörtöl.

A csinos, 27 éves nő könnyen csábította el a férfi vendégeit, és bájos arca mögött senki sem sejtett rossz szándékot. A beszélgetéseket azonban körmönfont, de finom módszerekkel a pénzügyek felé fordította, hogy kideríthesse, milyen munkakörben dolgoznak, mit akarnak a városban vásárolni vagy éppen eladni. Ha tehetősnek tűntek, sorsuk megpecsételődött: Lavinia leanderlevéllel mérgezett teát szolgált fel nekik, mielőtt éjszakai szállásukra tértek volna.

A tettestárs, John Fisher ezután besurrant a teától már rosszul lévő vendég szobájába, és kirabolta őt. Egyes források szerint a nő mérge már önmagában is megölhette az áldozatot, mások szerint a férj mérte a kábult férfiakra az utolsó, halálos csapást. Állítólag a szobát alaposan felkészítették a bűntettre, az elhalálozó férfiak testei ugyanis egy dörzsölt megoldásnak köszönhetően kizuhantak a szobájuk padlóján: egy csapóajtó nyílt ki az elhalálozott vendég alatt, amelyet Fisherék az ágy alá szereltek be.

Hírük ment, de nem a gyilkosságok miatt

A fogadónak először nem is a gyanús eltűnések miatt ment híre, hanem a Fisherék fogadójában tartott pókerjátszmák miatt, melyeken komoly csalások történtek. Környékükön állatokat is loptak, és felmerült, hogy a házaspár is a rablóbandához tartozhat. Amikor azonban megpróbáltak rajtaütni a bűnözőkön, Lavinia megölte az egyik igazságszolgáltatót, társai pedig elmenekültek. Ekkor még nem sikerült leleplezni őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amikor a gyilkos párt elkapták

1819 februárjában a nő ismét ölni akart, ám pechjére a vendég, bizonyos Peoples éppen nem kívánta a szokásos mérgező teát, amelyet felszolgált neki, ezért titokban kilöttyentette azt egy félreeső helyre. A nő végül a szobájába kísérte, ám a férfit felettébb zavarta, hogy a fogadós előzőleg milyen sokat kérdezősködött érkezése céljáról. Attól tartott, hogy ha lefekszik, talán kirabolják, ezért az ágy helyett a széken pihent meg. Kisvártatva nagy zajra lett figyelmes: az ágy alatti csapóajtó nyílt fel, melyen át a testének le kellett volna zuhannia, legalábbis Fisherék bevett forgatókönyve szerint.

Peoples azonnal rájött, hogy kelepcébe került, ám szerencsére sikerült elmenekülnie. Értesítette a hatóságot, akik kisvártatva embereikkel vették körül a fogadót. A gyilkosoknak esélye sem volt megúszni a dolgot.

A börtön, ahová Laviniát és férjét vitték, ma is áll.
A börtön, ahová Laviniát és férjét vitték, ma is áll.

Letartóztatták Laviniát és Johnt is, bűnösségük pedig nem is volt kétséges, miután a házkutatás során rengeteg tárgyi bizonyítékra, emberi maradványokra és föld alatti folyosókra is bukkantak. Valószínűleg ezeken át vihették ki a holttesteket. A bíróság, látván a bűneik súlyosságát, nem börtönre, hanem halálra ítélte őket: 1819 májusában felakasztották a párt. Lavinia szelleme egy legenda szerint azóta is a börtön falai közt kísért.

A tiszazugi méregkeverők

Nem csak külföldön fordult elő, hogy nő vált sorozatgyilkossá: egy tiszazugi asszonybanda is hasonló kegyetlenségeket követett el.

(Képek: Getty Images.)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük