Ő volt az utolsó bihari betyár: a sorozatgyilkos, Vitális Imre mondahőssé nőtte ki magát

Vitális Imre hírhedt sorozatgyilkos és rabló volt a 19-20. század fordulóján.

betyar-4

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vitális Imre hírhedt rabló és sorozatgyilkos volt a 19-20. század fordulóján: az utolsó bihari betyár sok betyármonda hőse lett.

"És ezt a megveszett fenevadat többen siratták el, mint az emberiség legnagyobb jótevőit; fizikai ereje, ügyessége, bősz elszántsága meg az, hogy embernek született, elég volt rá, hogy holtában hőssé avassa a nagy gyermekek szemében" - írta róla 1910-ben Ambrus Zoltán a Nyugatban. Valóban egyszerre volt rettegett és csodált - életét érdemes alaposabban is megismerni.

Vitális Imre, az utolsó bihari betyár

Kik voltak a betyárok? 18-19. századi, jellemzően, de nem kizárólag lóháton bujdosó rablók, akik útonállóként, betörőként lopták össze a pénzüket, és nem átallottak emberéletekre sem törni.

Théodore Valério rajza betyárokról.
Théodore Valério rajza betyárokról.
Fotó: wikipedia.org

Vitális Imre 1880. május 16-án született Berettyószentmártonban, református, egyszerű családban. Már kis korában sem jó példát látott, apja ugyanis alkoholista volt, aki már gyerekkorától lopott, hogy a pénzt a kocsmában verhesse el. Idővel öngyilkosságot követett el.

Imre, akár az apja, felnőtt korára földműves lett, vagyis lett volna, ha nem választott volna az övénél is rosszabb utat. Inkább a kártyapaklit, semmint a kapát és kaszát vette a kezébe, sőt, gyakorlott vadászként a fegyvert is tapasztaltan forgatta. Csakhamar rablóvá és gyilkossá vált.

Korai bűntényeiről is szólnak írásos források. 1895-ben kocsis lett, ám kirabolta a munkaadóját, és az ő felöltőjében mulatni ment a pénzén. Tettéért nyolc nap fogházat kapott, de ez nem rettentette el a folytatástól. 1897-ben betört bizonyos Kabai Lukácsné udvarán át Szilágyi János udvarára, ahol az istállóból eltulajdonított egy pár csizmát és egy télikabátot, valamint egy lovat, amellyel Nagyvárad felé vette az irányt. A vámosok azonban feltartóztatták, és átadták a csendőrségnek, majd két és fél évre rács mögé került. Szabadulása utáni öt évben ismét több ízben rabolt, és rövid ideig katonáskodott is a huszároknál. Kórházi ápolásra is szorult, ugyanis epilepsziás volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

1905. március 25-én vette el Vitális Esztert, aki ugyancsak földműves családból származott. Noha szerethették egymást, rengeteget veszekedtek. Két gyermekük született, Eszter és Sándor. Utóbbi már Vitális üldözése alatt.

A gyilkosságsorozat

Miután elkártyázta vagyonát, Vitális minél hamarabb pénzt akart szerezni, ezért találkozót egyeztetett Szirb György marhakereskedővel. Püspökfürdő egy vendéglőjébe mentek, miután azonban elbúcsúztak, a betyár Szirb után ment, megtámadta és lelőtte őt. El akarta rabolni a pénzét, de a kereskedőnél nem volt akkora összeg, mint remélte. Ráébredt, hogy feleslegesen ölte meg.

Későbbi csendőrségi jegyzetekből tudni, hogy a felesége szerint Vitális pár nappal a tette előtt már érdeklődött az áldozat üzletei felől. Bizonyára tudni akarta, mire számíthat, de a zsebében mégsem lelt sok pénzre. A szálak tehát a Vitális-házhoz vezettek, ahol kihallgatták a bihari betyár anyósát és feleségét is.

A rablógyilkos pár nap után mert hazamenni, de meglehet, hogy már korábban is otthon bujkált. Miután elmentek a kihallgatást végző csendőrök, Vitális odament az anyósához, és szexuálisan közeledett felé. Az asszony persze elutasította, ami felbőszítette a betyárt, és előbb csak fenyegette, utóbb viszont le is lőtte a puskájával az anyósát. Más feljegyzések szerint az anyós árulását bosszulta meg a gyilkossággal.

Théodore Valério rajza egy betyárról.
Théodore Valério rajza egy betyárról.
Fotó: wikipedia.org

Pár nap múlva Vitális megölte Váradi Imre 26 éves csendőrörsvezetőt, de megint sikerült elmenekülnie. Ekkorra már elterjedt, hogy nemcsak hidegvérrel öl, de elkaphatatlan is a bihari betyár. Az emberek féltek tőle, a csendőrök pedig jutalmat tűztek ki a fejére: 100 koronát az elfogásáért, 50-et pedig nyomra vezetés díjaként.

1910. szeptember 24. volt, amikor Vitális története véget ért. Negyedik hete bujkált és menekült, mikor a szomszédasszonyát a feleségéért küldte, ő azonban a csendőröket értesítette. Heten vonultak ki a házhoz. Lövöldözés alakult ki a betyár és köztük, többen meg is sebesültek. Vitális azonban sejthette, hogy nincs menekvés, ezért a tűzharc közben agyonlőtte magát.

Az utolsó bihari betyár mondahőssé lett

Különös, hogy egy gyilkos is válhat mondahőssé, ám idővel így lett. Az irodalom és a nép a bravúrosan menekülő, köztudatban negatív figurákra - gazdag ember, az anyós, csendőr - támadó Vitális köré történeteket szőtt. Bujdosását többek közt Pap Károly bihartordai parasztköltő örökítette meg versben. A következő sorok ugyancsak az ő történetét őrzik egy szájhagyomány útján fennmaradt népballadában:

Vitális Imrének fényes a fokosa,
a Berettyó vizében fényesre lemossa,
fényes a fokosa, jól hordó puskája,
nem fél, ha a csendőr százával megy r(e)ája!

Ki volt Pipás Pista?

A 19. század végén élt Szeged környékén a férfiruhás bérgyilkosnő, akiről könyv és színdarab is íródott.

Ezt is szeretjük