Miért úsznak vérben a francia Alpok gleccserei? A különös elszíneződést a klímaváltozás okozza

A különösen furcsa jelenséget szomorú okkal magyarázzák a tudósok.

GettyImages-1317886264

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az, aki nem mutat hajlandóságot valamire, és ezen soha nem is szándékozik változtatni, azt szokta mondani, majd akkor, ha piros hó esik. Ez, tudván, hogy a hó fehér, tökéletesen tükrözi az illető elutasító szándékát.

Bár a hó valóban fehér, ez a mondás nem is akkora balgaság: ha nem is az égről érkezett, de fent, a francia Alpok tetején épp úgy vöröslik a hó, mintha csak vérben úsznának a gleccserek. A jelenség sajnos figyelmeztető jel a természettől a klímaváltozásra.

Mitől vörösek a gleccserek?

A különös jelenség, melyet gleccservérnek neveznek, okkal foglalkoztatja a kutatókat. Mintát vettek a hóból, és alaposan megvizsgálták azt.

kep1.png

Azt látták, hogy az elszíneződésért egyfajta mikroalga a felelős, mely a hóban él, 1000-3000 méteres tengerszint feletti magasságban. Az Alp Alga koordinátor kutatója, Eric Maréchal így fogalmazott a Live Science-nek a jelenség kapcsán:

- Akárcsak az óceánokban, tavakban és folyókban élők, a gleccserekben lévő mikroalgák is a tápláléklánc alján helyezkednek el, és más rokonaikhoz hasonló módon ezek a lények is reagálnak a környezetszennyezésre és a klímaváltozásra. Az ilyen élőlények olyannyira aprók, hogy méretük egy milliméternek csupán több ezred részét éri el. Képesek egy sejtként vagy telepeket alkotva is élni. Folyékony vízben és hóban egyaránt megélnek, és fotoszintézis útján képeznek cukrokat. 

Noha ezek az algák eredetileg zöldek, a klorofill mellett karotinoidokat is tartalmaznak, ugyanazt az anyagot, ami az almát vagy a narancsot is pirosra, illetve narancssárgára színezi. A karotinoidra azért van szüksége az algának, hogy megvédje a fény káros hatásaitól. Amikor az algavirágzás zajlik, nagy mennyiségű alga képződik, és a hó vörös színre vált - mondta Maréchal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az algák a klímaváltozásra figyelmeztetnek

A gleccsereket beszínező algák nem egyszerű érdekességként értelmezendők, hanem a természet fontos üzeneteként is az emberiség felé. Maréchal úgy magyarázza, hogy ahogyan az óceánokba jutó szennyeződések elősegítik az algaképződést a vízben, úgy a széllel a hegytetőkig jutó szennyeződések is serkentik az algaképződést a gleccserekben. Minél magasabb a légszennyezés, vagyis minél több szén-dioxid kerül az atmoszférába, annál inkább erősödik a folyamat, a túlszaporodó algák pedig fel is boríthatják az ökoszisztémát.

A pirosló gleccserek ráadásul egy másik gondra is figyelmeztetnek Maréchal szerint. Mivel a piros szín kevésbé óvja meg a havat a napsütés erejétől, mint a fényt visszaverő fehér színű hó, a gleccserek gyorsabban olvadhatnak az átlagosnál - az olvadás pedig tudjuk, milyen súlyos problémává nőtte ki magát napjainkban.

Ennek a jéghegynek ment neki a Titanic

A gleccserekről sokan a jéghegyekre, azokról pedig a Titanic-katasztrófára asszociálnak. Egy fotó megőrizte az utókornak azt a képződményt, aminek az elsüllyesszthetetlennek vélt hajó nekiütközött.

Ezt is szeretjük