Több százan várják fedél nélkül a telet: nehéz helyzetben az állatvédelem

A kóbor állatok problémájára ma sajnos egyetlen hivatalos, szörnyű megoldás létezik.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A kóbor állatok problémájára ma sajnos egyetlen hivatalos, szörnyű megoldás létezik.

Több mint százezer kutya kóborol ma Magyarországon, és körülbelül 15 ezer él állatvédők gondozásában, ráadásul több száz kutyának nincs háza a menhelyeken. A Cofidis Magyarország és a Hangya Közösség összefogott, és egy közös jótékonysági akció keretében a lakossággal együtt összesen 3 millió 200 ezer forinttal támogatta a menhelyeket, ami 85 kutyaházat jelent fedél nélkül, menhelyen élő kutyáknak.

A hétvégén rendezték meg a Fáztál Te már igazán? című, vidéki menhelyeket támogató jótékonysági programot, ahol egy kerekasztal-beszélgetés keretében az itthoni szakértők és képviselők vitatták meg a magyarországi állatvédelem helyzetét. A beszélgetésen részt vett a Hangya Közösség vezetője, Wieden Kriszta, az Országos Állatvédőrség képviselője, Tóbiás Zsófia és az Etyeki Állatvédő Egyesület elnöke, Botka Zsolt.

Elavult az állatvédelem

A szakértők egyetértettek abban, hogy ma Magyarországon nem létezik az állatvédelem fogalma, egyetlen hivatalos megoldás van a kóbor kutyák számának csökkentésére, az pedig az altatás. Állatvédelmi törvények nem léteznek, és a kapcsolódó rendelkezések elavultak: a gyepmesteri telepek szabályait az 1900-as évek elején határozták meg, és 1967-ben módosították utoljára. A kóbor kutya mind a mai napig államkincstári vagyon, tehát voltaképpen az állam tulajdona.

"További problémát okoz, hogy Budapesten és vidéken nagyon más a kutyatartás fogalma, Magyarországon még mindig tradíció, hogy a nem kívánt szaporulatot házilag teszik el láb alól. Pedig az emberek ellen elkövetett bántalmazás számos esetben állatok bántalmazásával kezdődik, a családon belüli erőszak előszobája az állatbántalmazás. Ami a legijesztőbb, hogy a bíróság elé kerülő egyértelműen állatbántalmazási ügyek esetében alkalmanként még az állatkínzás tényét is vitatják" - mondta el Tóbiás Zsófia.

Tele vannak a menhelyek

A hazai helyzetet tovább nehezíti, hogy több mint százezer kutya kóborol ma Magyarországon, és körülbelül 15 ezer él állatvédők gondozásában. A menhelyek tele vannak, és ha túltelítetté válnak, az állatokat elviszik a gyepmesteri telepre altatásra. "A 'felesleges' kutyák viteldíja a gyepmesteri telepre körülbelül 25 ezer forint, holott ebből az összegből már az ivartalanítás költsége is fedezhető, ezáltal megállítva a további szaporulatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A menhelyek semmilyen állami támogatásban nem részesülnek, így a fenntartás és a megfelelő eszközök biztosítása is komoly nehézségeket jelent, több száz kutyának nincs háza a menhelyeken, és megfelelő védelem nélkül vészeli át a telet" - hívta fel a figyelmet Wieden Kriszta.

Az összefogás célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a nehézségekre, és segítséget nyújtson. A Fáztál Te már igazán? nevű, december 9-én megtartott, hétvégi rendezvényt megelőzte egy adománygyűjtési kampány, melynek keretében a lakossággal összesen 1 millió 200 ezer forint támogatást gyűjtöttek össze, ami 35 kutyaházat jelent fedél nélkül, menhelyen élő kutyáknak. Ehhez a Cofidis Magyarország még további ötven speciálisan, menhelyes körülményekre tervezett, rágásbiztos, hőszigetelt kutyaházat adományozott, így összesen 85 kutyaház kerül vidéki menhelyekre.

Ezt is szeretjük