Börtön jár érte, mégis sokan csinálják: észre sem veszik, hogy ez már állatkínzás
Honnan állatkínzás az állattartás? Az állatvédő szervezet vezetője elmondta.

kutya-lancon
beauty and style
Top olvasott cikkek

Siváran, gubbasztva néz a láncra kötött kutya. Itatótáljában földes sár, enni is csak ritkán kap. Teste reszket, az első időkben a szeretetért, aztán már az idegkárosodás miatt. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint nagyon sok az elhanyagoltan tartott háziállat.

A hatályos törvények szerint nemcsak állatot kidobni, elhagyni bűncselekmény, de az is állatkínzás, ha fizikai vagy lelki károsodást okozunk állatunknak a tartás során. A jó gazda megfelelően gondoskodik állatáról, a rossz meg nem. De hol a határ?

Ez is állattartás. Vagy állatkínzás?

Rövid időn belül válhat bárkiből állatkínzó, hiszen például egy megvásárolt, majd gyorsan megunt háziállat is sok esetben végzi láncon, vagy utcára dobva válik kóborrá. A felelős állattartásért az Orpheus Önkéntes Közösség a kilencvenes évektől az állatmentés mellett komoly erőfeszítéseket tesz. Seres Zoltán egyesületi elnök szerint a felelős magatartást egy szinten példaként mindenki otthonról hozza, de tanulni is lehet, sőt, kellene is. Fontos a prevenciós tevékenység és a példamutatás.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint három minimális dolog kell a felelős állattartáshoz.

  1. Megfelelő tartási hely: kennel kutyaházzal, megfelelő mozgástérrel, hiszen, ha nincs hol tartsuk az állatot, az hosszútávon gondot jelent majd.
  2. Megfelelő anyagi fedezet: az állatorvosi teendők - oltás, féregtelenítés, gyógyítás -, az etetés, a felszerelések mind pénzbe kerülnek, és ha nincs megfelelő anyagi ráfordítás, előbb-utóbb az állattartás kapcsán gondok adódhatnak.
  3. Megfelelő mennyiségű szabadidő: az állattal foglalkozni kell, sétáltatni, gondozni, tisztítani, ha nincs megfelelő mennyiségű szabadidő, alapvetően az állattartásnak is értelme vész.

Mit tehetünk, ha állatkínzást tapasztalunk?

Az állatok megóvása elsősorban a gazda feladata. Ha bárki háziállatot szenvedni lát, vagy kínzásáról tud, a segélyhívón a hatósági segítség kérése fontos dolog. A kóbor állatok közterületi megmentése a helyi önkormányzatok feladata. A www.sinter.hu a SintértNE! programmal azt a célt tűzte ki, hogy a településeken a kóbor állatok befogása állatvédő szervezetekkel karöltve valósuljon meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az országban 3200 település van, évente százezernél is több kutya kerül a tartók felelőtlen cselekedetei miatt az utcára. A legtöbb helyen az utcáról befogott kóbor állatot új örökbefogadó hiányában elaltatják. Nem kellene így lennie - fogalmaz Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője -, hiszen, ha nem szaporítaná feleslegesen az ember a kutyáit, macskáit, nem lenne ilyen sok kóbor állat. Az állatvédő egyesület ide vonatkozó jelmondata: "Annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik". Megengedhetetlen, hogy emberi hanyagságból érezni, szenvedni képes élőlények ezreit elpusztítsák.

Ezt is szeretjük