Börtönnel sújtandó bűncselekmény, mégis sokan elkövetik, és nem is tudnak róla
Az állatkínzás nem csak direkt módon történhet, ma sajnos hozzátartozik a mindennapokhoz.

kacsa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az érezni, szenvedni képes állatok sok esetben sínylődnek az ember kezei alatt. A környezettudatossághoz, a hobbicélú állatok és a gazdasági haszonállatok kapcsán is egyre több ismeretanyagot alkalmaz az ember, de még van fejlődni való. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint a gazdasági haszonállatokat az elfogadhatónál sokkal jobban kizsákmányoló ember, illetve a megunt házi kedvenceket utcára dobó vagy WC-n lehúzó állattartó nem nevezhető sem felelősségteljesnek, sem jó gazdának.

Néhány apró lépéssel felelősségteljesebb állattartók lehetünk: október 4-én, Állatok Világnapján ezekre a lépésekre kerül hangsúly. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa szerint ma és az év egészében is úgy kellene élnünk, hogy a természettel, környezetünkkel, az abban található más fajú élőlényekkel való kapcsolatkor megtaláljuk a humánus normát.

Hozzuk létre az élet tiszteletén alapuló állattartást, egy magasabb szintű környezeti kultúrát. Se ember és állat, se ember és ember között ne a profitszerzés legyen a cselekvés legfőbb szempontja. A világunk jobbá alakításához a környezetünk kapcsán elsőre a gondolkodásmódunkat, majd utána a cselekedeteinket, vásárlói szokásainkat kell helyrerakni.

kutya

Ma is rengeteg a laborállat

Laborállatokból a világon évente több tízmilliót használnak fel, hogy hadászati, szépészeti, gyógyászati kísérleteket folytassanak az ember kényelme és hatalma érdekében. A kísérleti állatok kérdésköre eléggé bonyolult. Felvetődik a kérdés, hogy joga van-e az embernek, mint csúcsragadozónak más fajú élőlényeket felhasználni arra a célra, hogy saját maga túlélését segítse?

Emberi szemszögből a válasz egyértelmű: igen. Ha az állatok beszélni tudnának, biztos másként gondolkodnának a feláldozásukról. Magyarországon szépészeti célból az állatkísérlet tilos, ettől függetlenül számos olyan kozmetikum a boltokból megvásárolható, mely állatokon tesztelt, hiszen az állatkísérleteket sok esetben a Távol-Keleten végzik el.

A vadászvilág nem tréfa

Míg a régmúlt korokban a vadászat révén létfenntartást folytattak az akkori családfők, később sok helyen a vadászat a nemesek joga volt. Ma az összkomfort korában a vadászat a vadászati közösségek által az állatfajok egyedszámainak fenntartására és úri sportra terjed ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Évente sok tízezer vadászat során százezernyi természetben élő szárnyast, vaddisznót, őzet, nyulat ejtenek el, az állatok húsa ínyenc ételekként kerül az asztalokra. A legtöbb vadászlövés sportból durran. Az illegális vadászatok, az orvvadászatok száma is jelentős, ami Magyarországon bűncselekmény.

Tömegesen hizlalt húsvilág és hipermarketek

A gazdasági állatokat többnyire iparszerűen tenyésztik, hizlalják. Az állateledelek esetenként antibiotikumokat, hormonokat is tartalmaznak. Az iparilag előállított húsállatok legtöbbször minden természetes ingertől hermetikusan elzárva, stresszel teli környezetben érik el a feldolgozási állapotukat. A tenyésztési helyről a vágóhídig jutás országon belüli és nemzetközi formában is sok esetben gyalázatos.

Tehenek, sertések, juhok, szárnyasok szállítás közben gyakran megsérülnek, sok esetben egymást tapossák szét, csontjaikat törik. Az állatok feldolgozása gyakran ilyen előzmények után megy végbe, ezt az (élet)minőséget kapjuk vissza, mikor az étkezéshez vesszük meg az áruházakban az akciós árú húsokat.

Hobbiállatok, állatszeretet

Sok ember elmagányosodásának okaként fordul a hobbiállatok felé. A hobbicélból tartható társállatok köre évről évre bővül, hiszen nemcsak kutyát-macskát tarthatunk, hanem hüllők, halfélék, díszmadarak, pókok-rovarok, egyéb állatok megszámlálhatatlan faja és fajtája áll rendelkezésre legális és illegális formában. Mindez azért, hogy mi, emberek tarthassuk őket.

Az állatok beszerzése egyéni úton, és állatkereskedések által is megvalósulhat. A kedvtelési állattartásnak a felelősségen kell alapulnia, a kedvencként tartott állatokat az állat egész életére számolva kellene befogadnunk. Ezzel ellentétben sokan magukhoz vesznek házi kedvenceket, majd azokat megunják, és utcára teszik őket, mely börtönnel is sújtható. Az állatok rossz tartása állatkínzási bűncselekménynek minősül.

Ezt is szeretjük