4+1 nagyon ciki baki az állásinterjún

Az önéletrajzod túljutott az első körön, és már csak az interjúra vársz? Akkor van időd megtudni, milyen bakikat ne kövess el a második körben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy álláshirdetésre általában több százan, de akár több ezren is jelentkezhetnek, éppen ezért nagyon sokat számít már az is, ha az önéletrajzod nem a fiókban landolt. Ha pedig már az állásinterjú első körén és a próbamunkán is túl vagy, egészen szerencsésnek tudhatod magad.

De ne bízd el magad, a neheze ugyanis még hátravan, ráadásul számos buktatót rejt! Ha nem szeretnél éppen a finisben hatalmasat bukni, akkor ne vedd félvállról a dolgokat, és a következő bakikat semmiképpen se kövesd el!

Eddig elhallgatott részletekről beszámolni

Az álláshirdetésekre történő jelentkezésnél nagyon fontos az őszinteség. Bár bizonyos cselek néha eredményesek lehetnek, az önéletrajzban alkalmazott esetleges enyhe ferdítésekre ne itt derüljön fény. Ha még hátravan egy féléved az egyetemi tanulmányaidból, esetleg a számítógépes ismereted nem olyan fokú, mint amilyet elvárnak, akkor mindezt már az első találkozásnál tisztázd. Ha ennek ellenére ismét visszahívnak, a második körre már semmilyen meglepetést ne tartogass, ha nem akarod, hogy azonnal búcsút mondjanak!

Félvállról venni a próbamunkát

A második körben is igen gyakori, hogy próbamunkát kérnek a jelentkezőtől. Ha valóban fontos neked az állás, és tényleg meg akarod szerezni, akkor ezt is vedd nagyon komolyan. Hiába ugyanis a kitűnő diploma és a rendkívüli képességek: ha a próbamunkádat hanyagul végzed, ráadásul a határidőkre sem ügyelsz, könnyen találhatod magad ismét az újságárusnál az apróhirdetéseket böngészve.

Mindig tartsd szem előtt, hogy a második körbe történő bejutás még nem egyenlő a sikerrel. Számtalan potenciális pályázóval kell megküzdened, és ahhoz, hogy végül téged válasszanak az állás betöltésére, a maximumot kell kihoznod magadból.

Papucsban és pólóban érkezni

A kifogástalan megjelenés a második körben is éppen annyira fontos, mint az első találkozáskor. Még jóval az interjú előtt nézz szét a ruhatáradban, és gondold alaposan végig, hogy melyik is lenne a legmegfelelőbb viselet. Ha egy multinacionális cég állásinterjújára mész, hogy bebizonyítsd, te vagy a legalkalmasabb a marketing igazgatói posztra, akkor a farmert és a papucsot még a legnagyobb kánikulában is felejtsd el – hasonlóan a hótaposóhoz, és a hosszú, meleg, de nem éppen szalonképes kapucnis pulcsikhoz.

De éppen akkora ballépés túlöltözni is egy olyan cég vagy vállalat állásinterjújára készülve, ahol ez egyáltalán nem elvárás. Ha például öltönyben és csokornyakkendőben érkezel egy olyan beszélgetésre, ahol azt kell bebizonyítanod, hogy alkalmas vagy a diszpécseri pozícióra, igencsak túllősz a célon.

Tegeződni és haverkodni az interjúztatóval

Bármennyire is fiatal az interjúztató, és bármennyire is úgy érzed, hogy szimpatikusnak talál, a túl közvetlen hangvételt felejtsd el! Ha nem is ez az első találkozás, és ha az első körben már le is tegeződtetek, soha ne kezdj haveri hangon beszélni vele. Legyél udvarias, és viselkedj az alkalomhoz illően, hiszen ez döntő fontosságú a további sorsodra nézve. Ha már felvettek, és a próbaidőn is túl vagy, lesz időd megmutatni a lazábbik oldaladat is.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A túlzott közvetlenség mellett az sem jó, ha úgy ülsz az interjúztatóval, mint aki karót nyelt. Ha izgulsz is, ne kapargasd és szorongasd a szék karfáját, ne tördeld a kezet, és a kérdésekre se csak kizárólag rövid, tömör tőmondatokban válaszolj. Légy udvarias, de természetesen!

+Tipp: se keveset, se túl sokat!
A fizetés sarkalatos kérdés az állásinterjún. Ha az első körben nem volt szó róla, akkor biztosra veheted, hogy a második körben előkerül a téma. Ha nem akarsz kockáztatni, akkor érdemes előzetesen körbeszaglászni, hogy az adott pozíciót tekintve mennyi is lehet az a reális összeg, amit elkérhetsz. Fontos, hogy figyelembe vedd a cég helyzetét is - egy multinacionális cég ügyvezető igazgatójának bére nem hasonlítható össze egy családi vállalkozás ügyvezetőjének a fizetésével.
Ne kérj túl sokat, de túl keveset se - utóbbiból arra következtetnek, hogy te magad sem tartod értékesnek a tudásodat és a képességeidet.
Ezt is szeretjük