Ismerd fel az álláshirdetések rejtett üzeneteit!

Mit rejtenek az okosan megfogalmazott mondatok? Melyikre, mikor és kinek érdemes jelentkezni? Eláruljuk!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Állást keresni könnyű, találni egy jót és meg is szerezni azonban már annál nehezebb. A tökéletesen megszerkesztett önéletrajz és a precízen megfogalmazott motivációs levél alapfeltétele a sikernek, ám egyáltalán nem minden! Ahhoz, hogy elkerüld a kudarcokat, és a valóban megfelelő munkára bukkanj, valamint, hogy a több száz jelentkező közül rád essen a munkaadó választása, ismerned kell a cég elvárásait, és tisztában kell lenned a saját képességeiddel is.

Mindehhez nem kell más, mint az, hogy képes legyél olvasni a sorok - ez esetben az álláshirdetés sorai - között. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Ámokfutók, kíméljenek!

Hogy megóvd magad a csalódásoktól, elkerüld a félrevezető hirdetéseket, és célirányosan kereshess munkát, meg kell tanulnod kiszűrni az úgynevezett kamucégek ajánlatait. Ne dőlj be az olyan hirdetéseknek, ahol nem fogalmazzák meg viszonylag pontosan a munkakört, csak a magasabbnál magasabb fizetéseket ígérik! Ezeknél ugyanis igen nagy az esély arra, hogy ügynöki vagy telemarketinges munkát takarnak, nem is beszélve a ma már tiltott pilótajátékokról vagy a szexmentes jelzővel illetett táncosnői munkákról.

A legjobb, ha mindig utánanézel az adott cégnek. Erre ma már kézenfekvő az interneten való tájékozódás. Ha a hirdetésből nem derül ki a cégnév, akkor a faxszámból vagy az e-mail cím végződéséből is kiindulhatsz. A telefonszám is segíthet: hívd fel bátran a hirdetőt, és érdeklődj a cég pontos nevével kapcsolatban. Ha falakba ütközöl, kezdj el gyanakodni, és inkább mondj le az adott állásról.

Olvass a sorok között!

Az egyes álláshirdetések szövege gyakran hasonló, ha rutinosan nézegeted őket, egy idő után magad is sejteni kezdheted, hogy mit rejtenek bizonyos kifejezések. Nem árt azonban pontosan ismerned a jelentésüket, hogy megbizonyosodj róla, valóban alkalmas lehetsz-e az adott állásra. Íme, a legfontosabbak.

Tárgyalóképes nyelvtudás

Míg az alapszintű nyelvtudás esetében a cégek azt várják el, hogy írásban és az alapvető témákban eligazodj az adott nyelven, addig a tárgyalóképes nyelvtudás esetén képesnek kell lenned szakmai és üzleti kérdésekben mind szóban, mind pedig írásban pontosan fogalmazni.

Szakirányú végzettség

Ha a szakirányú végzettséget nem feltételként, hanem csupán előnyként tüntették fel a hirdetésben, akkor szerencsésebb helyzetben vagy abban az esetben is, ha tapasztalattal igen, a tudásodat igazoló hivatalos dokumentummal azonban nem rendelkezel. Ha viszont feltétel, akkor azt komolyan is veszik: megfelelő iskolák hiányában nem érdemes jelentkezned az állásra, hiszen az önéletrajzod minden bizonnyal a fiókban landol majd.

Versenyképes jövedelem

A fizetés vagy bérezés jellege lehet havibér vagy órabér, esetleg teljesítménybér. Érdemes azonban odafigyelned arra, hogy bruttó vagy nettó bérről van-e szó a hirdetésben, mert ebből kellemetlen csalódás is lehet - ha nincs megjelölve, akkor az minden esetben bruttó bért jelent! Fontos tudnod, hogy ahol megjelölik a pontos összeget, ott nincs lehetőség bértárgyalásra vagy béralkura, csak a hirdetésben szereplő összeg jöhet szóba. Ha a jövedelmet versenyképes jövedelemként tüntetik fel, akkor az adott szegmensben elérhető vagy afölötti bérezésre számíthatsz.

Rugalmas munkaidő

A rugalmas munkaidő nem azt jelenti, hogy lesz olyan napod, amikor kettő-négy órát dolgozol csak, hanem azt, hogy akár 10-14 órát is tölthetsz munkával. Tehát addig dolgozol egy nap, amíg el nem végezted az összes teendődet, amit arra a napra szántak neked.

Jelentkezz, vagy ne?

Bizonyára veled is előfordult már, hogy nagyon tetszett a meghirdetett állás, de nem feleltél meg minden feltételnek. Hogy mi a teendő ilyenkor?
Jó, ha tudod, hogy a hirdetésben általában előny vagy előny, de nem feltétel címkével jelzik azokat az elvárásokat, amelyek nélkül még elfogadják a jelentkezésed. Tudnod kell azonban, hogy ilyen esetben csak akkor választanak téged, ha a többi pályázó sem felel meg az előnyösként feltüntetett elvárásoknak, vagy másban olyan erős vagy, hogy ez lényegtelennek tűnik.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ha az elvárások közül egy-kettőnek nem felelsz meg, még elküldheted a jelentkezésed, de nyilván kevesebb az esélyed, mint a minden feltételnek megfelelő vetélytársaknak. Ha viszont az elvárások túlnyomó többségének nem felelsz meg, inkább ne is jelentkezz a hirdetésre.

Jó, ha tudod!
Egy hirdetés a megjelenésétől számított maximum egy hónapig él, de legtöbbször csupán két hétig. Hosszabb ideig általában azok futnak, ahová több embert keresnek, vagy nagyon speciálisak az elvárások. Semmiképpen ne jelentkezz egy hónapnál régebbi hirdetésre, ha pedig nem vagy biztos az érvényességében, inkább érdeklődj a hirdetőnél, hogy elfogadják-e még a jelentkezésed.
Cikkünk az Álláskeresők útikönyve című könyv alapján készült.

Napjainkban közel félmillió ember keres állást Magyarországon, a megfelelő helyet megtalálni ugyanis egyáltalán nem könnyű. A könyv, mely úgy épül fel, mintha valakinek egy nagy utazáshoz adna tanácsot, elsősorban olyan fiatal pályakezdőknek szól, akik nem járatosak az álláskeresésben, illetve annak az idősebb korosztálynak, amelynek tagjai nem váltogatták gyakran munkahelyüket, és így kiestek az álláskeresés gyakorlatából.
Az útikönyvet a legfontosabb fogalmak szakszótára egészíti ki, valamint egy terjedelmes melléklet, amely a legjellegzetesebb formulákból ad példát. Szerzői egy állásközvetítéssel foglalkozó kis cég munkatársai, fiatal tanárok, közgazdászok, jogászok.

Kiadja az Athenaeum.
Ára 2990 forint.
Ezt is szeretjük