4 illemszabály, amit be kell tartanod az állásinterjún
Ha tisztában vagy az illemszabályokkal, az már eleve egy jó pont lesz a megmérettetésen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába vagy szakmailag alkalmas egy munkára, ha nem tartod be az illemszabályokat az állásinterjún, azzal valószínűleg azonnal elvágod magad.

Nézd meg, mire kell figyelned, ha jó benyomást szeretnél kelteni a találkozón.

Érkezz pontosan!

Már látatlanban elszúrod a rólad kialakult képet, ha elkésel az állásinterjúról. Érkezz pontosan, légy ott a megbeszélt időpontban, sőt, nem árt, ha öt-tíz perccel hamarabb érkezel. Ennél korábban azonban nem érdemes odaérned, mert az is illetlenség, és kellemetlenséget okozhat, ha már egy órával hamarabb ott ücsörögsz a folyosón.

Ha mégis közbejön valami váratlan dolog, ami miatt késel, telefonálj oda, amilyen hamar csak tudsz, és adj tájékoztatást a várható érkezésedről, illetve kérj egy új időpontot, ha a másik félnek aznap már nem alkalmas.

Várj a sorodra!

Ne lépj be az irodába, amíg nem szólítanak, és ne is nyiss be az ajtón! Kopognod is felesleges, amikor odaérsz, hiszen ha megbeszélt időpontotok van, mindenféleképpen ki fognak nézni a folyosóra, hogy megérkeztél-e már. Ha ez mégsem történik meg, némi várakozás után érdeklődhetsz a recepción, hogy mi a teendő.

Figyelj a külsőségekre is!

Sokat számít az első benyomásnál, hogy mit közvetít a másik a külsejével. Ide tartozik a megfelelő öltözködés, hiszen ez az első, amit meglátnak belőled. Fontos az illendő köszönés és bemutatkozás, mert ez nagyon sokat elárul rólad, és nem csak egy edzett és tapasztalt HR-es számára.

Ügyelj a testbeszédre!

Többet megtudhatnak rólad a testbeszédedből, mint azt akarnád, illetve gondolod! Az állásinterjún különösen fontos, hogy a tested ne az ellenkezőjét mondja annak, amit a szádon kiejtesz, ezért nem árt tisztában lenned vele, mik azok a gesztusok, amikkel az állásinterjún melléfoghatsz.

Ne feledd, sokszor néha tudat alatt is olyat árulsz el magadról, amit nem akarsz más orrára kötni. Ennek elkerülése érdekében tudj meg minél többet a testbeszéd formáiról és jelentéseiről! Ide kattintva megnézheted képgalériánkat, amiből kiderül, mit árul el rólad a testbeszéd a munkahelyeden vagy az állásinterjún, mik a kerülendő megnyilvánulások, és mivel jársz jól.

Ezt is szeretjük