Egy kérdés, amit minden állásinterjú végén fel kell tenni, ha biztosra akarsz menni
Ebből tudod, hogy megfelelő-e számodra a munka, és szereted-e majd.

allasinterju
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állásinterjúnak egyetlen olyan célja van, amit mindkét fél el akar érni: kideríteni, vajon az interjúztatott személy illik-e az adott munkakörnyezetbe, megfelelő-e számára a pozíció, és fordítva. Ez pedig csak kérdések sorával derülhet ki.

Az Insider megírta, hogy két karrierszakértő, Katharine S. Brooks és Lynn Taylor szerint az iparágtól, a cégtől és az állás típusától is függ, mi hangzik el az interjún, de abban egyetértenek, hogy van egyetlen olyan kérdés, amit minden egyes meghirdetett posztra jelentkezőnek fel kell tennie, akármilyen munkáról, pozícióról legyen szó.

A kulcsszó a siker

Bármi is hangzik el az állásinterjún, ezt az egy kérdést mindig tedd fel: ki lesz sikeres ebben a pozícióban? Vagy másként: mik a betöltendő pozícióban rejlő, elérhető sikerek? Ezzel a kérdéssel belső információkhoz juthatsz a kívánt pozícióval kapcsolatban, és megtudod, mit gondol az interjúztató magáról a cégről. 

állásinterjú

Ez olyan információ, amit a neten keresgélve nem találsz meg. Az ember általában csak akkor tapasztalja meg igazán, mit is nyújt számára a megszerzett állás, amikor már végzi azt egy ideje. Azonban, ha választ kapsz erre a kérdésedre, tisztán fogod látni, hogy a munka és a cég prioritásai mennyire passzolnak a te saját céljaidhoz, elképzeléseidhez.

Mit tudhatsz meg még?

A válaszból kiderülhet számodra, melyek azok a cég számára felbecsülhetetlen speciális készségek, amelyeket az interjúalanyokban keres. Azt is megtudhatod, ráadásul első kézből, hogy mik az állás nyújtotta előnyök, és mi kell ahhoz, hogy megszerezd, és meg is tartsd a pozíciót - tulajdonképpen elmondják, mivel tudod legjobban eladni magad, vagyis hogyan elégítheted ki az interjún elvárt igényeiket. 

A válaszuk minőségéből érezhető lesz, milyen a cégkultúra, mik az elvárásaik a munkahelyi etikett terén, és milyen a stílusuk. Az állásinterjún rendkívül fontos átgondolni ezeket, hiszen, ha felvesznek, az időd legnagyobb részét ott fogod tölteni. Bizonyosodj meg arról, hogy a pozíció kihívásokkal teli és motiváló lesz a számodra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felkészülési iránymutató

Az állásinterjún feltett kérdéseidet mindig úgy állítsd össze, hogy a lehető legtöbb információt nyerd ki a beszélgetésből. Ne csak a munkáról érdeklődj, de a jövendőbeli felettesedről, munkastílusáról is. Ez azért fontos, mert ha megvan a kémia közted és a főnököd, valamint közted és a munkatársaid között, akkor a munkát is jobban győzöd majd, és nagyobb lendülettel csinálod. 

Ha tehát megkérdezed az interjúztatót, ki lesz sikeres ebben a munkakörben, azzal felvértezed magad. Ezzel olyan viszonyítási alapot szerzel, mely igen hasznos lehet a döntéshez: szeretnéd-e ezt az állást. Ha felvesznek, és elfogadod az ajánlatot, mindig tudni fogod, hogy jól teljesítesz-e a munkáltatód szemében.

Több esélyed lesz megkapni

Egy állásinterjúra alaposan fel kell készülni. Jegyezd meg ezt az öt kérdést, és amikor van rá esélyed, tedd fel őket, mert azonnal elnyered velük az interjúztató szimpátiáját, bizalmát, valamint tiszteletét is.

Ezt is szeretjük