Fotó: az NGM szerint még mindig 265 forint az euró

Az NGM milliós adósságnyomás-mérője szerint az "eredeti euróár" 265 forint. Áprilisban került utoljára ennyibe a valuta.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint 16 éves csúcson járt az államadósság, amely 2011. szeptemberének végén a GDP 82,6%-át tette ki. A jelentésből kiderül, ennél magasabb szinten csak 1995-ben járt ez a mutató - legalábbis az a mutató, amit az MNB használ, a Nemzetgazdasági Minisztérium egymillió forintért fejlesztett mutatója egészen mást mutat: az adósságnyomás-mérő szerint tavaly február óta 5,08%-kal csökkent az államadósság, amely GDP-hez mért aránya 76,1%.

A különbség abból adódik, hogy az NGM "rendszeresen frissített adósságmutatója" 265,5 forintos euróval számol, amely szerintük az "eredeti" euróérték.

Az euró viszont már rég járt ezen a szinten, hétfő délután például 314 forintba került. Az MNB adatai szerint utoljára az április havi átlag volt 265,36 forint, novemberben már átlagosan 309,8 forintba kerül egy euró.

Selmeczi: Gyurcsány a hibás

Mint az az MTI összeállításából kiderül, az elemzők egyetértettek abban, hogy a forint gyengülése okozhatta az államadósságra vonatkozó csúcsot. Az államadósságot ugyanis forintban számolják el, azonban az állomány csaknem fele devizában van.

Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő közölte, az előző kormányokat okolja a helyzetért. Selmeczi elmondta, Magyarország és a magyar gazdaság egyik legsúlyosabb problémáját az jelenti, hogy a Gyurcsány-korszak nyolc éve alatt a szocialista kormányok a végletekig eladósították hazánkat.

Hozzátette, az MNB-s "nyilatkozatokban" az almát a körtével akarják összehasonlítani, a bruttó hazai terméket ugyanis forintban mérik, az államadósság egy jelentős része pedig - "és ez a szocialista kormányok egyik nagy bűne" - devizában van.

VG: azért a forint se magától gyengült

A Világgazdaság viszont rávilágított arra is, hogy a forint gyengülését nem lehet a jelenlegi kormány működésétől függetlenül kezelni. A lap azt írja, a forint elmúlt hónapokban elszenvedett gyengülése két tényezőre vezethető vissza: egyrészt, érdemben romlott a nemzetközi befektetői környezet, másrészt a kormányzat gazdaságpolitikai lépései miatt - végtörlesztés, új MNB-törvény - is esett a forint. 

- Két hitelminősítő is befektetésre nem ajánlott, vagyis bóvli kategóriába minősítette le Magyarországot, amely további leértékelődési nyomás alá helyezte a magyar eszközöket. A Standard & Poor's nagyrészt a kormányzat gazdaságpolitikájának kiszámíthatatlansága miatt lépett - írja a lap, hozzátéve, hogy az IMF-megállapodással kapcsolatos bizonytalanságok miatt pedig továbbra is leértékelődési nyomás alatt lehet a forint. 

MSZP: felháborító és gyomorforgató

Az MSZP közölte, "felháborító és gyomorforgató", ahogy majd két év kormányzás után még mindig az előző ciklusra "mutogat" Selmeczi Gabriella. Hozzátették, az államadósság mértéke 8 év alatt jelentősen nőtt, ám a párt szerint ehhez nagymértékben hozzájárult a döntően fideszes önkormányzatok adósságállománya.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A Bajnai-kormány felhalmozott tartalékait és a 3 millió ember megzsarolásából származó 3 ezer milliárdos magán-nyugdíjpénztári vagyont eltapsoló kormány semmilyen eredményt nem tud felmutatni az államadósság elleni harcban. Sőt! Számítások szerint a nyugdíjmegtakarítás nélkül a tavalyi államháztartási hiány 5,4 százalékos - tették hozzá.

OLVASD EL EZT IS!

  • változás
  • belföld

Új adók tömkelege jön!

Ezt is szeretjük