Különös állatról készült felvétel: csak nagyon ritkán látni ilyen teknőst
Igazán egyedi a megjelenése annak a teknősnek, amit nemrég sikerült videóra venni.

teki-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ tele van érdekes és különleges állatokkal, amik olyan ritkák, hogy még a szakemberek is rácsodálkoznak, ha feltűnnek valahol. Ilyen eset történt nemrég is, amikor egy aprócska albínó teknőst találtak a természetben.

A különös jószágot Manoj Kumar Vittapu és Shravan Kumar Poshetty vadfotósok találták a dél-indiai Telanganában. Az indiai leffentyűsteknős mindössze nagyjából 4 centiméter hosszú és 3 centiméter széles volt, és élénk szemek, valamint világos szín jellemezte, amik az albinizmus egyértelmű látható jelei.

Csak kevés albínó teknőst dokumentáltak eddig

A fotósok felvételeket is készítettek az édesvízi tó közelében bóklászó, nemrég kikelt teknősről, ezeket pedig megmutatták a Nehru Állatkert vadbiológusának, Buddi Laxmi Narayanának, aki azonosította a fajtáját, valamint megállapította, hogy albinizmusban szenved. Az albínó állatok bőrében vagy szemében nincs melanin pigment, ezért bőrük halvány színű, íriszeik pedig vörösek. Ennek oka, hogy a pigmentek termelésében szerepet játszó gén mutálódik, és nem működik megfelelően. Az indiai leffentyűsteknősöknek általában sötétbarna héja van világosbarna foltokkal, ezért a videóra vett állat nagyon ritkának számít.

Indiában eddig nagyon kevés ilyen fajtájú albínó teknőst dokumentáltak, a szekértő szerint ezek az állatok akár 18 évig is élhetnek, de albínó lévén ez az egyed nem biztos, hogy ilyen hosszú ideig él majd. A vadbiológus hozzátette, hogy a szempigmentek teljes készletének hiányában az igazi albínók gyakran rosszul látnak, és szokatlanul érzékenyek a napfényre. Egyes albínó állatokat a fajtársaik is elutasítják, mert másképp néznek ki, valószínűleg ez a kis teknős is ezért volt teljesen egyedül a tó partján.

Páratlanul egyediek és gyönyörűek ezek az állatok

Kivételesen különlegesek ezek az állatok: pigmentsejtek hiányában teljesen hófehérek.

(Borítókép forrása: IFLScience / Twitter)

Ezt is szeretjük