Létrehozták a Terminátor 2 alakváltoztató robotját: hihetetlen, mire képes

A Terminátor 2 robotja megelevenedett, és még felvételt is készítettek a különleges képességéről.

GettyImages-1203004167
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, hogy a Terminátor világa nem is annyira rugaszkodott el a valódi jövőképtől, mint azt sokan eddig gondolták.

Az Amerikai Carnegie Mellon Egyetem kutatói a Kínai Hong Kong Egyetem szakembereivel együttműködve kifejlesztettek egy olyan robotot, ami úgy működik, mint a Terminátor 2-ből ismert T-1000-es modell - képes folyékonyból szilárddá válni, és fordítva. 

Alakváltó robot

Biztosan sokan emlékeznek arra a jelenetre, amikor a T-1000-es modell úgy halad át fémrácsokon, hogy egyszerűen cseppfolyósítja magát, majd újból összeáll. Pont erre képes ez a robot is.

A kis olvadó emberkének természetesen nem az a szerepe, hogy utánozza a kultfilmből ismert karaktert, bármennyire is lenyűgöző. Mindenesetre a kutatók elmondták mindenki megnyugtatására, hogy soha nem kérték meg a robotot arra, hogy megölje John Connort. 

Carmel Majidi professzor elárulta, hogy működik az alakváltó robot, a titka a mágneses részecskékben rejlik. Úgynevezett fázisváltó anyagból áll, amit MPTM néven emlegetnek, ez mágneses neodímium-vas-bór mikrorészecskékből tevődik össze, amit galliummal egyesítettek. Ez egy olyan fém, ami hihetetlenül alacsony hőmérsékleten - mindössze 29,8 Celsius-fokon - olvad.

Az anyag képes reagálni a mágneses térre, felmelegedhet, ami halmazállapot-változást idéz elő. Ezenkívül ezek a mágneses részecskék mozgásképességet is biztosítanak a robotnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezeket a robotokat az orvosbiológiában szeretnék hasznosítani, a felvételen csak egy prototípusa látszik. Természetesen sokkal több tanulmányra és vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, ténylegesen hogyan lehet alkalmazni. Mindenesetre úgy tűnik, hogy például a gyomorban rekedt tárgyakat el tudja távolítani, ami biztató jel. 

Sokszorozódni kezdtek a robotok az edényben

A kutatókat is meglepte az, ahogyan ezek a xenobotok képesek szaporodni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük