Ha ilyet látsz az erdőben, semmiképp se vidd haza: milliós bírság járhat érte

Egyáltalán nem szabad csak úgy bármit felvenni a földről és hazavinni, még akkor sem, hogyha történetesen egy erdőben bukkansz rá.

GettyImages-1400434644
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gím- és dámszarvasok tavasszal elhullajtott agancsának engedély nélküli gyűjtése lopásnak, illetve szervezett hajsza esetén állatkínzásnak minősül - közölte az MTI-vel a Pilisi Parkerdő.

Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint az agancsok a törvény értelmében a területen vadászatra jogosult tulajdonának számítanak, és fontos információkat hordoznak a természetközeli erdőgazdálkodás számára. Összegyűjtésükkel az erdészek következtetni tudnak a vadállomány korára, méretére, mozgására és egészségi állapotára.

Agancsgyűjtés miatt súlyos bírság szabható ki

Az illegális, szervezett agancsgyűjtők csoportosan, akár járművekkel is űzik a szarvasokat, hogy kikényszerítsék az agancshullatást. A tél folyamán tartalékaik nagy részét felélt állatok menekülésre kényszerülve ezért fokozottabban rágják a facsemeték csúcshajtásait, hántják a fiatal fákat, így az erdő megújítása is veszélybe kerül - hívták fel a figyelmet.

GettyImages-1393347651

Közölték: a hullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkezők végezhetik. Aki agancsot talál, hagyja a helyszínen, és értesítse a helyi vadásztársaságot vagy az erdészetet - kéri a Pilisi Parkerdő.

Nem véletlenül hívják az erdészek az agancsgyűjtőket az "erdők színesfémtolvajainak", hiszen a feketepiacon egy kiló 5-15 ezer forintért kel el. 

Vadászati törvény értelmében a kiszabható bírság mértéke függ az agancs becsült árától és a mennyiségtől. Aki a vadat tiltott módon zaklatja, arra a minimálisan kiszabható összeg százezer forint, ami akár 5 millió forintig is terjedhet, és a bírság ismételten kiszabható. Lopás esetén nem számít, hogy továbbadásra, emlékbe vagy dísztárgyként gyűjtik-e az agancsokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennél súlyosabb, hogyha a vadűzés közben megsérül egy állat. A szarvasok hajtása az erdőben, amely agancstősérüléshez vezet, szabadságvesztéssel is büntethető, ami több év is lehet. 

Az agancshullajtás legfőbb időszaka február 20-tól március 5-ig tart, ilyenkor fokozottan figyelnek az illegális agancsgyűjtőkre a hatóság emberei. Egyébként előzetesen engedély kérhető, ha valaki legálisan csinálná, de ezt csak az erdészetek szakembereitől, vadászoktól vagy az erdőgazdaságoktól lehet igényelni.

Varázslatos pillanatot kapott el a fotós

Mintha nem is a valóságot örökítette volna meg a fotós, hanem egy fantáziavilág csodás jelenetét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük