Tragikus sorsú afgán gyermekek: egyre gyakrabban adnak el kicsiket munka vagy házasság céljára

Egyre több a gyermekházasság Afganisztánban.

Afganisztáni gyermekek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járvány, az élelmiszerválság és a tél beköszönte tovább rontotta az afgán családok helyzetét, ami korábban is meglehetősen nehéz volt: 2020-ban Afganisztán lakosságának csaknem fele élt akkora szegénységben, hogy az olyan alapvető javakat is nélkülözni kényszerültek, mint az étel vagy a tiszta víz. A jelenlegi, rendkívül súlyos gazdasági helyzet egyre több családot taszít a korábbinál is mélyebb szegénységbe, és kényszerít kétségbeesett és tragikus döntések meghozatalára.

A nehéz helyzetbe kerülő afgán családok mind gyakrabban kényszerülnek gyermekeik eladására, legyen szó akár gyermekmunkáról, akár gyermekházasságról. - Tudomásunk van olyan esetekről, ahol a család hozomány fejében akár a húsznapos lánygyermekét is felajánlotta későbbi házasságra - mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezetője.

6 hónapostól a 17 évesig

Az ENSZ Gyermekalapjának vezetője emlékeztetett rá, hogy a szervezet helyi partnerei már a jelenlegi politikai instabilitást megelőzően is - 2018-ban és 2019-ben - 183 gyermekházasságot és tíz gyermekeladási esetet regisztráltak, ahol az érintett gyerekek hat hónap és 17 év közöttiek voltak. Mindez ráadásul nem is országos adat, hanem mindössze két tartományból származik. Az UNICEF becslései szerint Afganisztánban a 15-49 év közötti nők 28 százaléka 18 éves kora előtt kötött házasságot.

Az UNICEF helyi partnereivel azon dolgozik, hogy felhívja a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek a gyermekházassággal járnak.
Az UNICEF helyi partnereivel azon dolgozik, hogy felhívja a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek a gyermekházassággal járnak.
Fotó: UNICEF/Sayed Habib Bidel

További információ arról, hogy az UNICEF hogyan segít a helyszínen, ide kattintva olvasható.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük