Súlyos tízezreket húznak ki a zsebedből!
Mit hoz még magával a válság?
Adóalap-növelő lesz a GYED, nő a személyi jövedelemadó, és kevesebb támogatásra számíthatsz a jövőben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

-3%-os gazdasági "növekedés", az adó-, a szociális és a nyugdíjrendszer átalakítása, valamint az állam működésének a megújítása - ezek a főbb elemek Gyurcsány Ferenc kormányfő múlt heti beszédében.

A kormányfő szerint öt területen kell változtatásokat kezdeményeznie a kormányának: az adó-, a szociális, a nyugdíjrendszer, valamint a reálgazdaság és a politikai-közjogi ügyek terén. Hogy mindez mit is jelent?

Nő a személyi jövedelemadó és az ÁFA mértéke

A kormányfő tervei szerint a magánszemélyek különadója megszűnne, cserébe a személyi jövedelemadó - SZJA - alsó, 18%-os kulcsa 19%-ra nőne, a felső pedig 36%-ról 38%-ra emelkedne. A sávhatár 1,7 millió forintról először július elsejétől 2,2 millió forintra, majd 2010 januárjától 3 millió forintra emelkedne, így - kormányzati számítások szerint - az adózók 83%-a az alacsonyabb adókulcs alá kerülne.

A kormányfő szerint 100 ezer forintig az adócsökkentések és adóemelések egyenlege nulla maradna, azaz nem változna a terhelés mértéke. 130 ezer forintos jövedelem felett pedig Gyurcsány szerint néhány százalékkal több maradna az adózók zsebében.
Az általános forgalmi adó 20%-os kulcsa 23%-ra nő, a cigaretta, az alkohol és az üzemanyagok jövedéki adója pedig 3-7%-kal emelkedik majd.

Mégis lesz ingatlanadó?
Közép- és hosszútávon a kormányfő tervei szerint a rendszerbe belépne egy egységes, értékalapú ingatlanadó is. Mivel ezen a téren a részletek még nem tisztázottak, ezt az új, vagyoni típusú adónemet csak 2011-től élesítené a kormány, ezen a téren érdemi bevételre pedig csak 2013-tól számíthat.

Magasabb lesz a vállalkozások társasági adója is

A kormányfő azt javasolja, hogy a vállalkozások társasági adója 16%-ról 19%-ra emelkedjen, és szűnjön meg a vállalati különadó, valamint 5%-kal, 32%-ról 27%-ra csökkenjen a munkáltatói TB-járulék, ám ez csak a bérek első 143 ezer forintjára vonatkozna.

Jövő év elejétől ugyanakkor megszűnne ez a jövedelemlimit, és így a járulékcsökkentés országosan általánossá válna. A korábbi hírekkel szemben a tételes egészségügyi hozzájárulás mégsem emelkedne, cserébe a járulékcsökkentés mértéke a tervezett 6% helyett csupán 5%-os lesz.

Családi pótlék, GYED - munkáért cserébe

Adóalapot növelő, de nem adózó jövedelem lesz a családi pótlék, és ilyenek lesznek a mindenkinek egyformán járó támogatások is: az anyasági, illetve a gyermeknevelési támogatás. Átalakul a gyermekgondozási díj rendszere is. A GYED-hez fél év helyett legalább egy éves munkaviszony kellene a jövőben, és csak annyi időre járna ez a támogatás, ahány éves munkaviszonyt az anya igazolni tud - legfeljebb azonban két évig vehető igénybe.

Adóköteles lesz

Ezekre a szociális támogatásokra tehát a jövőben maximum 19%-os adó rakódhat, legalábbis akkor, ha a jövedelmed felcsúszik a 38%-os személyi jövedelemadó-kulcs alá. Erre a módosításra 2009. szeptember 1-jétől kerül sor, hiszen a kormány év eleji döntésének fényében akkor amúgy is emelkedik ezen ellátások összege. Változás ugyanakkor, hogy a családi pótlék kétfelé íródik, vagyis két szülő esetén kevésbé valószínű, hogy az adózók a 38%-os sáv alá kerülnének.
Újítás az is, hogy a családi pótlék 12 és 18 éves kor között képzési támogatássá alakul, vagyis csak akkor jár, ha szülőként eleget teszel a gyermek tankötelezettségének.

Befenyítenék a bankokat

- Nem szabad tolerálni azt a gyakorlatot - jelentette ki a miniszterelnök -, hogy a bankok a megváltozott körülményekre tekintettel önkényesen egyoldalúan módosíthatják a hitelszerződéseket, és szinte csillapítatlanul háríthatják át költségeiket az egyébként is nehéz helyzetben lévő ügyfelekre.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, ha a bankok nem teszik meg maguktól, akkor a jog erejével kell kikényszeríteni, hogy méltányosabb, egyenlőbb kapcsolat jöjjön létre bank és ügyfél között.

Kevesebb képviselő, kevesebb munkanélküli
A kormány azt javasolja, hogy mielőbb hozzanak döntést a kisebb parlamentről, az ehhez tartozó új választójogi törvényről, az önkormányzatok létszámának csökkentéséről, az önkormányzati igazgatás működésének megújításáról, a pártfinanszírozásról és a korrupció elleni fellépésről.
A kormány számításai szerint 1,5-2%-kal kell növelni a gazdaság teljesítményét, a mai 57%-os foglalkoztatást 65-70%-ra kell növelni, és meg kell határozni az euró bevezetésének menetrendjét. Idén 200-220 milliárd forinttal kevesebbet költhet az állam, ez az összeg jövőre 550, 2011-ben pedig 650 milliárd forint lesz.
Ezt is szeretjük