Adókedvezmények 2010-ben
A gazdasági válság megtizedelte a támogatások és kedvezmények körét. Utánajártunk, milyen adókedvezmények maradtak 2010-re.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gazdasági válság hatására nemcsak a hitelek drágultak, hanem a támogatások és kedvezmények köre is igencsak leszűkült - beleértve az adókedvezményt is, melyet egyre kevesebb szolgáltatás vagy számlával igazolt kifizetés után vehetsz igénybe.

Ám még ennek ellenére is számos lehetőség akad arra, hogy csökkentsd a kötelezően fizetendő adót. Utánajártunk a még elérhetőeknek.

Lakáscélú hiteltörlesztés áthúzódó kedvezménye

Az úgynevezett Lakáscélú hiteltörlesztéssel kapcsolatos kedvezményre akkor vagy jogosult, ha lakáshitelt vettél fel, és a hiteled törlesztését még 2007. január elseje előtt megkezdted, továbbá rendelkezel a hitelintézet igazolásával, mely bizonyítja, hogy a tavalyi évben esedékes törlesztőrészleteket rendszeresen fizetted. Az ebben a formában igénybe vehető támogatás 30 vagy 40%-os kedvezményre jogosíthat fel, de semmi esetben sem haladhatja meg a 120 ezer forintot. Arra sincs lehetőség, hogy azt megoszd valakivel: a kedvezményt vagy az adós, vagy az adóstárs veheti igénybe.

Fontos!

Az összevont adóalap utáni kedvezményeket csak az adóalapodat meg nem haladó mértékben tudod érvényesíteni, ezért bevallásodban az egyes kedvezményi jogcímekhez csak akkora összeget írj, hogy azok együttes összege ne haladja meg a befizetendő adót. Ez azért lényeges, mert a még nem végleges adókedvezmények esetében a későbbiekben visszafizetési kötelezettséged keletkezhet.

Fontos továbbá, hogy a kedvezményre akkor vagy jogosult, ha a 2009. évi jövedelmed nem haladta meg a 400, illetve - a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén - az 500 ezer forintot.

A már említett időbeli korlátot sem kell figyelembe venned, ha az adókedvezmény alapjául szolgáló lakáscélú hitel részben vagy egészben a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerint meghatározott megelőlegező kölcsön. Akkor sincs ilyen megkötés, ha a kormányrendelet szerint gyermekek és más eltartottak után lakásépítési kedvezményre, illetve megelőlegező kölcsönre nem vagy jogosult.

Érvényesítheted az adókedvezményed, ha 1993. december 31. után lakás építésére, építtetésére, bővítésére vagy lakótelek, lakás tulajdonjogának, lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak a megvásárlásához kötöttél hitelszerződést. Ilyen esetben adókedvezményt kaphatsz a 2009-ben a tőke törlesztésére fordított befizetésekre is, de csak akkor, ha a törvényben meghatározott feltételek fennállnak.

Tudtad?
Sok apró részlet befolyásolhatja, hogy jogosult vagy-e az adókedvezményre. Ha szeretnél többet megtudni a részletekről, és kíváncsi vagy, hogy milyen típusú adókedvezmények vannak még, akkor kattints ide! »

Háztartással kapcsolatos szolgáltatások kedvezménye

2009. január 1-től az összevont adókedvezményeken belül bizonyos háztartási szolgáltatásokra is érvényesítheted az adókedvezményed. Ennek mindössze az a feltétele, hogy a kedvezményalapot igazoló, áfát tartalmazó számla annak a nevére legyen kiállítva, aki azt igénybe veszi.

Háztartási szolgáltatásnak minősül például néhány lakásfelújítással, korszerűsítéssel kapcsolatos szolgáltatás, de a gyermekfelügyeletért, gyermekgondozásért, háztartásvezetésért, házi ápolásért, háztartási nagygépek karbantartásáért, javításáért fizetett összeg után is igényelhetsz adókedvezményt. A kedvezményre jogosító kategóriába tartozik még például a fűtésrendszer vagy a szennyvízrendszer karbantartása is.

Élet- és nyugdíjbiztosítás díjának kedvezménye

Szintén adókedvezményre vagy jogosult, ha tíz évre vagy ennél hosszabb időre kötöttél élet- vagy nyugdíjbiztosítást. Ez abban az esetben is igaz, ha a te javadra a munkáltató vagy más kifizető fizette a díjat. Ügyelj azonban arra, hogy amennyiben a szerződésben rögzített dátumnál korábban nyúlsz hozzá a félretett pénzedhez, és korábban igénybe vetted a megtakarításaid után járó adókedvezményt, akkor azt vissza is kell majd fizetned.

Emiatt különösen fontos, hogy csak akkora összeget írj ebbe a sorba, amelyre az összevont adóalap utáni adód fedezetet nyújt, valamint a téged megillető többi adókedvezménnyel együtt a 100 ezer forintos korlátot nem lépi túl.

Képzési költségként befizetett összeg kedvezménye

Ha a tavalyi évben részt vettél valamilyen képzésben, és ezért tandíjat, költségtérítést vagy egyéb térítést fizettél, adókedvezmény illet meg. Ebben az esetben a befizetett összeget kell figyelembe venni az adókedvezmény alapjaként. A kedvezményre akkor vagy jogosult, ha bevallásodhoz mellékeled a felsőoktatási intézmény által kiadott igazolást.

Ezt a tandíj vagy képzési költség befizetését igazoló dokumentumot nem csak a saját nevedre kérheted. Ha például valamilyen okból kifolyólag nem tudod igénybe venni a kedvezményt, mást is megjelölhetsz kedvezményezettként.

A képzésekért fizetett összegek utáni adókedvezményt nem muszáj az adott évben igénybe venned, ha most nem tudod jóváírni, a kedvezmény igénybevételét el is halaszthatod a következő évre.

Ezt is szeretjük