Itt vannak a legfontosabb határidők!

A hónap végéig tudod leadni a nyilatkozatot

Az adóhivatal is elkészíti a bevallást, csak igényelni kell.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nagykorúvá vált, de még közoktatásban tanuló diákok után is lehet igényelni a családi kedvezményt, amíg be nem töltik a 20. életévüket - mondta el Soltész Miklós, az EMMI családügyért felelős államtitkár január 23-án, csütörtökön.

Az információ most azért lényeges, mert a szülőknek a napokban kell a munkáltató felé nyilatkozniuk arról, hogy igénybe akarják-e venni az adó-, illetve járulékkedvezményt. Ez utóbbit idén vezette be a kormány.

Új rendszer lép életbe

A családi adó- és járulékkedvezmény annak a tanévnek a végéig folyósítható, amelyben a 20. életévét be nem töltött gyerek közoktatásban folytat tanulmányokat. Ez az életkor 23 év, ha sajátos nevelési igényű gyerekről van szó.

A kormány idén januártól szélesítette ki a családi kedvezményrendszert, ennek lényege, hogy azok a szülők, akik eddig az adókedvezmény teljes összegét nem tudták igénybe venni, családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékból érvényesíthetik majd a kedvezményt.

Ez azt jelenti, hogy a bruttó bér eddigi 16%-áról 33%-ára nő a családi kedvezmény által elérhető maximális adó- és járulékmegtakarítás.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elmondása alapján, ha a munkáltató vállalja, akkor elkészítheti az alkalmazottainak a 2013-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallást. A magánszemélyeknek január 31-ig van lehetőségük nyilatkozni a munkahelyükön, hogy kérik a 2013. évi személyi jövedelemadó munkáltatói megállapítását, de akkor is nyilatkozni kell, ha nem kérik azt.

Ha több munkahelye volt a dolgozónak

A munkavállaló akkor jogosult kérni a munkahelyen az adóbevallás elkészítését, ha kizárólag az adó elszámolását végző munkáltatótól kapta a fizetését. Ha az adóévben több munkahelye volt az illetőnek, akkor a munkaviszony megszűnésekor kapott papírokat át kell adnia a bevallást végző munkáltatónak. Ha valaki pedig január 31-ig változtat munkahelyet, akkor az új munkáltatónál lehet nyilatkozni.

13 milliárdot örökölt férje halála után a fiatal özvegy

Nézegess képeket!

Elolvasom

Amennyiben a munkáltató készíti a bevallást, az adóalapot és az adót május 20-ig állapítja meg, amiről igazolást ad. A munkáltatók még januárban igazolják a tavalyi évi jövedelmeket és a levont adóelőleget.

A NAV is megcsinálja, csak kérni kell

A munkaviszonyban állók és a közfoglalkoztatott magánszemélyek is kérhetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal segítségét a személyi jövedelemadó bevallásának elkészítéséhez. Ehhez az egyszerűsített bevallás választására szolgáló nyilatkozatot kell kitölteni, és 2014. február 17-ig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz Ügyfélkapun, postán vagy személyesen eljuttatni.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Még január folyamán postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a személyi jövedelemadó bevallásához szükséges nyomtatványokat és információkat. Az első leadási határidő január 31., eddig kell a munkavállalóknak nyilatkoznia arról, hogy a munkáltatójuk készítse el idén a 2013-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásukat.

Ha a kérésre a munkáltató nem vállalja a bevallás elkészítését, akkor tájékoztatnia kell a dolgozót az egyszerűsített bevallás, valamint az adónyilatkozat lehetőségéről. Az előbbit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti el, ha a dolgozó február 17-ig leadja az igénylést.

A legfontosabb nyilatkozatok és határidők 2014-ben

A munkáltatónak leadott igénylés dokumentumát innen lehet letölteni. Az adóhivatal felé leadott igénylés pedig ezen a linken érhető el.

január 31. - nyilatkozat benyújtása a munkáltatói adó-megállapításról.

február 17. - nyilatkozat az egyszerűsített bevallás kéréséről - választható.

február 25. - egyéni vállalkozók, áfa fizetésére kötelezett őstermelők és magányszemélyek, valamint evás egyéni vállalkozók szja-bevallása.

május 20. - magánszemélyek szja-bevallása, illetve az adónyilatkozat beküldése.

Ezt is szeretjük