Közeleg a határidő: mi a teendőd az adóbevallással?

A NAV által készített tervezet a május 20-i határidőt követően automatikusan bevallássá válik.

no laptop
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint érdemes az szja-bevallási tervezetet átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal és szükség esetén módosítani, majd beküldeni - közölték. A tervezetek már három hete elérhetőek a webes felületen.

A jóvá nem hagyott tervezet - az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével - a május 20-i határidőt követően automatikusan bevallássá válik. Kiemelték, hogy aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás - például magánszemélytől ingatlan-bérbeadásából származó jövedelem -, annak a bevallási tervezetet ki kell egészítenie.

Adóbefizetés és -visszaigénylés

A közlemény szerint az ügyfelek - egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével - az idén is kérhetnek hathavi pótlékmentes részletfizetést, ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy szociális hozzájárulás és ezek összege nem több mint 200 ezer forint. A részletfizetési szándékot a bevallásban - 81. sor - kell jelölni, az első részlet befizetésének határideje május 20.

Ha viszont a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet attól függően, hogy miként szeretné visszakapni az adózó az év közben többletként befizetett adót. Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy akik papíralapon adják be bevallásukat, alá kell írniuk a főlapot, különben a bevallás érvénytelen. A tervezet kiegészítésében, módosításában, a bevallás elkészítésében segíthet a NAV honlapján elérhető "Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról" című tájékoztató.

A cikk az ajánló után folytatódik

Közölték, az szja 1+1 százalékáról mindenki nyilatkozhat akár a webes felületen, akár papíralapon, amelyet postán is beküldhet a NAV-hoz. Ha a munkáltató vállalja a rendelkező nyilatkozatok összegyűjtését, akkor a munkavállalóknak a nyilatkozataikat május 11-ig kell átadniuk a munkáltatók részére.  

Az adóügyek döntő többsége elektronikusan is intézhető, ezért a hivatal arra kéri ügyfeleit, hogy válasszák az elektronikus vagy telefonos ügyintézését, a hivatal általános tájékoztató rendszere, a NAV Infóvonal a 1819-es telefonszámon ingyenesen hívható. Ha az ügyfelek mégis a személyes ügyintézést választják, foglaljanak időpontot - olvasható a NAV közleményében.

Fotók: Getty Images

Fontos változás jön a bankkártyás fizetésnél

Ötezerről tizenötezer forintra emelkedik a PIN-kód nélkül is engedélyezett, érintéses fizetési kártyás vásárlások összeghatára április 15-től, ezzel becslések szerint a vásárlások csaknem 90%-ánál a vevőnek nem kell megérintenie a POS-terminált. Az intézkedés a koronavírus-járvány lassítását szolgálja.

Fontos változás jön a bankkártyás fizetésnél: a járvány miatt vezetik be

Tizenötezer forintra nő a PIN-kód nélküli érintéses fizetések határa.

Elolvasom
Ezt is szeretjük