Sokan nem is tudnak az adókedvezményről, pedig közel 100 ezer forint igényelhető

Idén is adókedvezményt vehetnek igénybe a krónikus betegek.

penz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csaknem 100 ezer forint adókedvezményt kaphatnak idén a krónikus betegségekben szenvedők - hívta fel a figyelmet Bajusz Dániel ügyvéd. Elmondta: kormányrendelet sorol fel 18 betegségcsoportban mintegy 700 betegséget, amelyek igazolt megléte esetén a betegek a minimálbér 5%-ának megfelelő összeget vehetnek igénybe havonta.

Idén ez 8050 forint, éves szinten 96 600 forint. Célszerű a munkáltatónál nyilatkozni a betegség meglétéről, akkor az adóelőleg megállapításánál figyelembe veszik a havi összeget, és nem kell az év végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elkészített adóbevallás-tervezetet módosítani - jelezte. A betegségek listája ide kattintva megtekinthető. Megtalálhatók rajta különböző ételallergiák, mentális rendellenességek és egyes daganatos betegségek is.

Visszamenőleg is érvényesíthető

Bajusz Dániel kiemelte, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvényben régóta benne van ez a lehetőség, de az adójóváírás önellenőrzéssel öt évig visszamenőleg is érvényesíthető, ha valaki nem tudott róla, vagy a betegsége újonnan került a listára.

A kormányrendelet értelmezésében segítséget adhatnak az érintetteknek a háziorvosi rendeléseken vagy szakrendeléseken, de sok munkáltatónál a könyvelési-bérszámfejtési osztályon dolgozók is tudnak információt adni - tette hozzá az M1 aktuális csatornán.

Fotók: Getty Images

Mi a különbség az ételallergia és az étel-intolerancia között?

A tünetek szinte ugyanazok, de a háttérben egészen más problémák állnak.

Ezt is szeretjük