Meddig kell leadni a 2020-as adóbevallást? A NAV közölte a legfontosabb tudnivalókat
Már minden információ elérhető a NAV honlapján a 2020-as adóbevallással kapcsolatban.

laptopozik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elindult az idei e-szja rendszer, már minden aktuális bevallási információ fenn van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján. Az adóhatóság közleménye szerint január 8-tól elérhető a 19SZJA személyijövedelemadó-bevallás nyomtatvány és a kitöltéséhez szükséges felület.

Az szja-bevallási és befizetési határidő egységesen, valamennyi adózóra vonatkozóan 2020. május 20. Azok, akik maguk készítenék el a bevallásukat, már használhatják a webes kitöltőprogramot is, ami a legegyszerűbben a NAV eSZJA oldaláról érhető el. Az elkészített bevallásokat elektronikusan be lehet küldeni.

A 2020-as adóbevallás elkészítése

A NAV-felület akkor is alkalmas a bevallás elkészítésére, ha valaki nem az ügyfélkapun nyújtja be a bevallását. A nyomtatványt ki lehet tölteni az általános nyomtatványkitöltő programmal vagy akár papíron is. A papíralapú kitöltéshez szükséges üres bevallási nyomtatványt és kitöltési útmutatót ki lehet nyomtatni a NAV eSZJA oldaláról, illetve beszerezhető a NAV bármely ügyfélszolgálatán.

Akiknek nem kell elektronikus kapcsolatot tartaniuk a NAV-val, továbbra is beküldhetik postán a bevallásukat. A NAV idén is minden adózónak, a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készít adóbevallási tervezetet.

Mikor nem válik bevallássá a tervezet?

A magánszemélyeknek és azoknak a tavaly egész évben katás vagy evás egyéni vállalkozóknak, akiknek volt főállásuk, és kaptak munkabért - szja-köteles bért -, automatikusan bevallássá válik a tervezetük, ha önállóan nem nyújtanak be szja-bevallást. A főállású egyéni vállalkozóknál, az őstermelőknél és az áfás magánszemélyeknél nem működik ez az automatizmus, nekik ahhoz, hogy a tervezetből bevallás legyen, azt a beküldés előtt mindenképpen ki kell egészíteniük a jövedelmi adatokkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Saját adóbevallási tervezetét március 15-től bárki megnézheti az ügyfélkapun keresztül a NAV honlapjáról és a Magyarország.hu-ról elérhető eSZJA oldalon. Aki nem használ ügyfélkaput, március 16-ig adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását.

SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon - ebben a formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn -, a NAV honlapján elérhető űrlapon, levélben, formanyomtatványon - BEVTERVK -, telefonon a 1819-es hívószámon és személyesen az ügyfélszolgálatokon. Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan idén is lehet rendelkezni elektronikusan és papíron is - közölte a NAV.

Fotók: Getty Images

Képeken 7 vicces önéletrajzbaki

Az önéletrajzírás eleve nem egyszerű dolog, és úgy látszik, sokakon végképp kifog. Nézd meg, mely bakiktól kell óvakodnod, ha nem ezekkel akarsz bekerülni a munkaadók tudatába!

Ezt is szeretjük