Ezt ne felejtsd ki az adóbevallásból: már csak néhány napod van elintézni
A NAV honlapján elérhetőek azok a szervezetek, melyek az adó 1+1%-ával támogathatók.

szazalek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közzétette azoknak a civil szervezeteknek az adószámát, valamint az egyházak és a Nemzeti Tehetség Program technikai számát, melyekre érvényes felajánlás tehető. A legtöbben gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják adójuk 1+1%-át - közölte az adóhivatal csütörtökön az MTI-vel.

A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1%-áról. Az egyik 1% felajánlható egy civil szervezetnek, további 1% pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak. A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek.

A rendelkező nyilatkozat akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is benyújtható az adóhivatalhoz a "18EGYSZA" lapon május 20-áig. Az szja 1+1%-áról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltő programjával lehet. Az adózók a nyilatkozaton jelezhetik, hogy a nevüket és elérhetőségüket a megjelölt civil szervezettel közölheti a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

A közleményben felidézték, hogy a tavaly beadott, valamely bevett egyház számára adott formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg másik technikai számmal rendelkező kedvezményezettet, vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza. A civil kedvezményezett és a kiemelt költségvetési előirányzat számára viszont - a korábbi évekhez hasonlóan - továbbra is évente kell megtenni a felajánlást.

Fotók: Getty Images.

A cikk az ajánló után folytatódik

Különös dologra figyeltek fel az állatmenhely gondozói

Az adód 1%-át többek közt állatmenhelynek is felajánlhatod. Ezeken a helyeken a gondozók, akik nap mint nap kapcsolatban vannak a szőrgombócokkal, megtapasztalhatják azok romlatlanságát és egyedi személyiségét, ami gyakran még egy ilyen áldatlan helyzetben is mosolyt csal az arcra.

Ezt is szeretjük