Jól járhatsz, ha felvesz a NAV az adatbázisába: ingyenesen kérheted
Több előnye is van annak, ha szerepelsz az adóhivatal köztartozásmentes adózói adatbázisában.

apro
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt két évben több mint 27 ezer magánszemély és vállalkozás élt a lehetőséggel, és kérte felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - NAV - kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az adatbázisban már 164 828 adózó szerepel. A kérelem benyújtása illetékmentes.

Azoknak, akik szerepelnek az adatbázisban, nem lesz szükségük tartozásmentességről szóló nemleges adóigazolásra, melyet egyes pályázatoknál, hitelkérelmeknél vagy a csok-igénylésnél kérnek. Hasznos lehet azoknak a vállalkozásoknak is, melyek üzleti partnereiknek szeretnék igazolni pénzügyi megbízhatóságukat, a NAV honlapján található nyilvános adatbázisból bárki előzetes regisztráció nélkül lekérdezheti az éppen aktuális adatokat.

Az elmúlt évek folyamatos növekedéséhez hozzájárult az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszer, az ekáer bevezetése, ugyanis mentesül az ekáer-számhoz szükséges kockázati biztosíték megfizetése alól az, aki legalább két éve működik, és szerepel a köztartozásmentes adatbázisban. Nagy számban kérik felvételüket a csok- és egyéb hiteligénylők is, mert így ők is lényegesen egyszerűbben, gyorsabban, sorban állás nélkül igazolhatják köztartozás-mentességüket - közölte a NAV.

Ha egy adózó a feltételeknek folyamatosan megfelel, további ügyintézés és költségek nélkül akár évekig minden olyan alkalommal támaszkodhat arra, hogy szerepel az adatbázisban, amikor szükség van a tartozásmentesség igazolására. Ezért érdemes időről időre ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen elmaradás, ami kizárja a tagságot. A NAV honlapján található adatbázis minden hónap 10-én frissül. Azokat az adózókat tartalmazza, akik az előző hónap utolsó napjáig kérték a felvételüket, és a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelnek.

Kiemelt kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük