Aggasztó eredményt hozott az OTP felmérése: arról kérdezték a magyarokat, mennyire vigyáznak
Sokan alábecsülik az adathalászat veszélyét.

alpridephoto-9uxRcupG36I-unsplash
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan becsülik alá az adathalászat veszélyét: az emberek 84 százaléka bízik a saját ítélőképességében, illetve a bankok által nyújtott védelemben - tájékoztatott az OTP Bank a legújabb kutatásuk eredményéről. A közleményben kiemelték: a megkérdezettek több mint fele jelezte, hogy nincs tisztában a megfelelő védekezési módszerekkel, oktatásra szorul.

Sonjic László, a bank informatikai és bankbiztonsági részlegének vezető tanácsadója a közlemény szerint elmondta, hogy a kutatásban részt vevők harmadának fontosabb a kényelem, mint a biztonsági óvintézkedések betartása. Ez a 30 éves kor alattiakra sokkal jellemzőbb, ebben a körben 44 százalék jelezte, hogy a kényelemből nem engedne, így azonban olyan veszélynek teszik ki magukat, mintha az autóban nem kötnék be a biztonsági övet, mert kényelmetlen - hívta fel a figyelmet.

towfiqu-barbhuiya-FnA5pAzqhMM-unsplash

A közleményben kifejtették: a bűnözők elleni védekezés egyik fontos lépése a vásárlási limit beállítása, értesítés igénylése minden számlát érintő pénzmozgásról és a számlakivonat ellenőrzése.

Telefonos megkereséseknél a banki ügyintéző kizárólag az ügyfél nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét kérdezi meg, a bankkártyaadatokat és internetbanki belépési azonosítókat csak a csalók firtatják - hívták fel a figyelmet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Európában minden internetes vásárlást meg kell erősíteni, de a kontinensen kívül találkozni lehet megerősítést nem kérő weboldalakkal - figyelmeztettek. A jelszavak rendszeres változtatása csökkenti a felhasználói fiókok feltörésének veszélyeit, nem szabad ugyanakkor azonos jelszavakat használni különböző fiókokhoz - javasolták.

Arra is kitértek: a telefonos csalók gyakran arra játszanak, hogy ijedtében hozza meg az áldozat a gyors döntést. Gyanú esetén kerülni kell a kapkodást, meg kell szakítani a hívást, és ellenőrizni kell az ismert telefonszámon a megkeresés valódiságát - írták. A felmérést ezerfős mintán végezték a 18-69 éves internetezők körében. A minta korcsoport, nem, lakóhely, végzettség és régió alapján reprezentatív.

Fotók: Unsplash

Ezek az oldalak akkor is elmentik az adataidat, ha nem iratkozol fel

Az adatvédelem kényes téma. Tudtad, hogy az egérmozgásokat és billentyűleütéseket élőben követik egyes webhelyek?

Ezt is szeretjük