A 3 legügyesebb marketingfogás

Amivel mindent el lehet adni

Áltudományos szavak, szexis csajok: ne dőlj be a reklámok trükkjeinek, melyek csak pénzköltésre csábítanak!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A reklámok születését hagyományosan a sokszorosításra alkalmas nyomdatechnika, vagyis a hírlapok, újságok megjelenéséhez kötik, mára viszont a média összes területén teret hódítottak.

A marketingesek az idők folyamán pedig tökélyre fejlesztették a termékek eladásának művészetét. A mai reklámok fő jellemzője, hogy arról próbálnak meggyőzni, hogy a konkurens márka helyett csak és kizárólag az a márka a neked való, a többire rá sem érdemes nézned.

A manipulálásnak és megtévesztésnek pedig se vége, se hossza. Van, aki az asszociatív reklámokra esküszik, melyek híres emberre és idealizált életképekre építenek, míg mások az úgynevezett technologikus reklámokat kedvelik, melyek tudományosnak tűnő szakszavakkal igyekeznek megszédíteni a hiszékeny vásárlót. A cél azonban egy: eladni.

Tudományosan

Sok cég él a tudomány adta lehetőséggel, és adja el termékeit orvosokkal, nővérekkel és kutatókkal.
A szakszavak ismételgetése egy alapmechanizmusra épül: ha az adott terméket latinul beszélő, köpenyes laboránsok ajánlják, akkor hajlamos vagy elhinni, hogy a termék tudományosan is egészséges.

Ez természetesen igaz is lehet, és nem azt jelenti, hogy az adott fogkrém, illetve joghurt nem kedvezne az egészségnek. Azt azonban elfelejtik megemlíteni, hogy a nyelvtörő, latin kifejezések - bár a különlegesség illúzióját keltik - semmi extrát nem jelentenek.

A joghurt reklámokban említett baktériumok ugyanis minden egyes élőflórás joghurtban megtalálhatóak, teljesen közönséges alapanyagok. Azonban a vásárlót le kell nyűgözni, így a gyártó nem tesz mást, mint az egyszerű, mezei hatóanyagokat fantázianevekre cserélte, majd bejegyeztette, és törvényileg levédette. Így már bátran állíthatja, hogy ezeket csakis az ő termékei tartalmazzák.

Az elnevezésekkel való manipulálást mi sem bizonyítja jobban, mint az egyes baktériumtörzseket hol így, hol úgy hívják, országtól és reklámtól függően.

Híres mézesmadzagok - sztárok a reklámokban

A sztárokkal teletömött reklámok - az asszociatív reklámtípusba tartozó kisfilmek - szintén egy alapvető emberi tulajdonságra építenek: az örök elégedetlenségre. Azzal, hogy a gyártó a terméket egy ismert, vonzó szereplővel reklámoztatja, álomvilágot kínál számodra, melyet az áru megvásárlásával egy csapásra el is érhetsz. Ezáltal a fogyasztást a boldogsággal és a szépséggel kapcsolják össze. Ki ne szeretne például olyan fényes, szőke hajat, mint Heidi Klumé vagy olyan méteres, gyönyörű szempillákat, mint Penelopé Cruzé?

Méteres műszempillák, színtiszta megtévesztés. Forrás: loreal.hu

Ez utóbbi reklámfilmmel a nagy múltú francia kozmetikai cég, a L'Oréal kicsit túl is lőtt a célon. A spanyol szépség által bemutatott Telescopic Mascarát úgy hirdették, mint valami mágikus szempillaspirált, mely
60%-kal teszi dúsabbá a pillákat. A reklámot azonban a vásárlók megtévesztése miatt letiltották, ugyanis nyilvánvaló volt, hogy Cruz kisasszony műszempillát visel, melyet végül maga a L'Oréal is kénytelen volt elismerni.

Az eset óta három év telt el, a megtévesztés és az illúzió azonban maradt. De, hogy ne érhesse szó a ház elejét, a trükköt azóta kiegészítették egy újabbal: a reklámfilm alatt egy miniatűr felirat jelzi, hogy a káprázatos pilla csak illusztráció, nem a valóság. Van azonban egy másik hátulütője is a sztárokkal telepakolt hirdetéseknek: a hatalmas reklámköltség a termék árát is iszonyúan megemeli, így gyakorlatilag duplán fizetsz ugyanazért.

Egy jó poén könnyen célt ér

Szinte már közhely, hogy cuki állatokkal, kisbabákkal és hiányosan öltözött, szexis csajokkal mindent el lehet adni. Tudják ezt a reklámszakemberek is, és élnek is sűrűn a lehetőséggel. A meztelenkedéssel persze illik csínján bánni, mivel a közönséges, túl sokat mutató vagy egyenesen szexista hirdetések könnyen visszafelé sülhetnek el. Hazai felmérések szerint a nézők harmadára vannak hatással a reklámokban felbukkanó szép nők, 47% a bébikre kapja fel a fejét, több mint 60% viszont a vicces reklámokat preferálja leginkább. A tapasztalatok szerint a látványban rejlő kétértelműség, a frappáns poén, a meglepő párosítások tuti befutók, de azért vigyázni kell, mert a térdcsapkodós nevetés közepette elsikkadhat a lényeg, vagyis a márka.

Három vitathatatlan érv azonban mindenképp mellette szól. Legelőször is: arra a reklámra, ami megnevettet, nem tudsz haragudni. Egyszóval nem kell trükközni, hogy a szívedbe lopja magát, mert nem ütközik ellenállásba. Másodszor: a termék könnyebben tudatosul, mivel a poén odavonzza a figyelmed.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

A harmadik érv a legbanálisabb: a vicces reklámok azért olyan hatékonyak, mert az emberek egyszerűen szeretik őket. Nyilvánvaló persze, hogy a poénkodással is csak a pénzedet akarják kicsalni, de cserébe legalább felszabadítanak benned egy kis boldogsághormont.

OLVASD EL EZT IS!

  • megtakarítás
  • adósságrendezés

Anyagi gondjaid vannak?

Ezt is szeretjük