A tudósok szerint ez a világ legszomorúbb dala: kutatásoknál használják
Téged is letör, ha meghallgatod?

szomoru-lany-fules
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Korábban írtunk már arról, hogy egy tudományos kutatás szerint a Queen Don’t Stop Me Now című száma minden idők legboldogabb dala.

És akkor következzen most az érem másik oldala: a világ legszomorúbb dala. Bár ennek kiszámításához nem járt képlet, tudományos kutatásokhoz gyakran veszik igénybe.

A világ legszomorúbb dala

Ha láttad az Elit alakulat című, tízrészes, második világháborús amerikai filmsorozatot, ismerős lehet számodra a Discovery of the Camp című nóta, mely a sorozat betétdala volt. A tudósok évek óta használják ezt a dalt olyan pszichológiai jellegű kutatásoknál, melyek során a résztvevők hangulatát negatív irányba szeretnék befolyásolni.

Empátia és szomorúság

A Frontiers in Psychology című folyóiratban 2016-ban jelent meg egy kutatás, melynek során azt vizsgálták, vajon az empatikus embereket jobban elszomorítja-e a dal. A vizsgálatban részt vevő több mint száz 18 és 67 év közötti embernek választania kellett, hogy a dal meghallgatását követően milyen érzések kerítették hatalmába: szomorú, feszül vagy ellazult. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy azon az emberek, akiket egy korábbi vizsgálat során empatikusnak értékeltek, nagyobb eséllyel váltak szomorúvá a dal meghallgatását követően.

Hallgasd meg az instrumentális Discovery of the Camp című dalt, és kiderül, a te hangulatodat mennyire befolyásolja.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük