Téli mókának indul, de életveszélyes baleset lehet belőle: a hatóság figyelmeztet
Életbevágóan fontos, hogy mindenki betartsa a jégen tartózkodás szabályait.

jeges-balaton
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli időszakban is sokan szívesen kirándulnak természetes vizek közelében, és gyönyörködnek a jeges tavak, folyók látványában. Ilyenkor könnyen elkapja az embert a kalandvágy, és sokan úgy döntenek, hogy rálépnek a stabilnak tűnő jégrétegre. Ám a partról nem mindig lehet egyértelműen megállapítani, hogy a helyzet valóban biztonságos-e.

Egy pillanat alatt megvan a baj, ami azonban könnyen elkerülhető, ha kellően óvatos és felkészült vagy. A balesetek megelőzése érdekében nem árt megfogadni a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsait.

A jégen tartózkodás szabályai

A Balaton az egyik legnépszerűbb úti cél a szabad jeget kedvelők körében. Jelenleg a tavon tartózkodni nem ajánlott, a jég vastagsága sehol sem megfelelő. Várhatóan a melegebb idő hatására az eddig a kikötőkben vagy a part melletti vízterületeken képződött jég továbbmosódik, törik, szilárdsága romlik, a rajta való közlekedés, sportolás és tartózkodás életveszélyes.

A Balaton és minden más szabad jég esetében is a jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy csak akkor szabad rálépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert, és egyben acélos, jó minőségű is a szerkezete.

Nagyobb felületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni. Ezeken a területeken az éjszakai tartózkodás különösen veszélyes. Jeges vízből, a jégből mentett embert azonnal nem szabad túlfűtött, meleg helyre vinni, fokozatosan kell megpróbálni felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani, természetesen előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani. Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni.

Mikor tilos a szabad vizek jegén tartózkodni?

  • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén,
  • folyóvizeken.

A jégen tartózkodás szabályait a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Ha bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelsz - beszakadás, süllyedés, stb. -, azonnal hívd a 112-es segélyhívón a vízi rendészet járőreit, vagy kérj segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívó telefonszámán!

Fotók: Getty Images

A legszebb jégkastélyok a világon

A föld bizonyos pontjain szinte állandóan mínuszokban élnek az emberek, de pont ez az éghajlat kínál tökéletes lehetőséget jégkastélyok építésére. Jégpoharak, jégfreskók, jégszobrok, jéglépcsők, jégágyak - ezekben a kastélyokban tényleg minden jégből van. 

Ezt is szeretjük