1 éven át fotózták a jeges tóban fürdőzőket: bámulatos emberi történeteket ismertek meg
A legtöbben nem szívesen fürdenének jeges vízben, de vannak, akikre kifejezetten gyógyító hatással van a tevékenység.

fagyos-to
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy az úszás kellemes élmény legyen, a legtöbben csak egy meleg nyári napot vagy egy fűtött uszodát tudunk elképzelni. Vannak azonban olyanok, akiket semmi, még a befagyott tó sem tántorít el attól, hogy hódoljanak a víz szeretetének, sőt kimondottan keresik azokat a helyzeteket, amikor feszegethetik a saját határaikat.

Skóciában, ahol nem ritka a zord tél, számos erős, vállalkozó szellemű ember él, akik szívesen mártóznak meg a jeges vízben. Anna Deacon és Vicky Allan, a két fotós elhatározta, hogy bemutatják, erős akarattal hogyan tolhatók ki az ember fizikai tűrőképességének határai. Miközben egy éven át a fagyos tavakban megmártózó skótokat fényképezték, sokukkal beszédbe is elegyedtek, hogy megismerjék a történetüket, a motivációjukat.

A jeges víz gyógyító hatása

Kiderült, hogy nem egyszerű adrenalinéhségről van szó: sok esetben lelki vagy fizikai terápiás módszerként funkcionál a jeges fürdőzés szorongás, negatív testkép, poszttraumás stressz vagy éppen krónikus fájdalom ellen. A fotókat és a hozzájuk kapcsolódó történeteket novemberben könyv formájában is kiadják majd, addig is ízelítőt adtak a képanyagból. A személyes történeteket egyelőre nem ismerhettük meg, de a képek önmagukban is nagyon izgalmasak. Nézz meg közülük néhányat!

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Ezt is szeretjük