Nemcsak veszélyes, de baktériumokkal is fertőz a készpénz

7 érv a használata ellen

Hétből egy bankjegyen lehet fekális eredetű baktérium.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amíg külföldön az emberek csak a legszükségesebb esetben nyúlnak készpénzhez, a magyar emberek legtöbbször még mindig azt preferálják.

A Pénzcentrum.hu összeszedte azt a hét okot, amiért mégis érdemes a bankkártyás, valamint az online vásárlásra áttérni, hiszen a készpénzzel való fizetéssel sokat lehet veszíteni, és az ATM-ek gyakori használata miatt még a bűncselekményeknek is kiteszi magát az ember.

Vissza kellene szorítani a használatát

A tavalyi évben 24%-kal nőtt a forgalomban lévő készpénz aránya, a teljes készpénzállomány 78%-át pedig a lakosság forgatta. Ennek több oka van, mint például az ingyenessé váló készpénzfelvétel vagy a tranzakciós illeték miatt bekövetkezett többletköltség.

Magyarország még a környező országokhoz képest is le van maradva az elektronikus fizetési megoldások terén. A rejtett gazdaság visszaszorítása érdekében Magyarországon is korlátozni lehetne a készpénzhasználatot a kiskereskedelmi vásárlások során. Ennek bevezetése más európai országokban például a bérek elektronikus úton való kifizetésére is kiterjed.

Sokba kerül

A magyar társadalom a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint évente 309 milliárd forintot költ a készpénzre, illetve annak használatára. Ez az összeg akár 100 milliárddal is csökkenhetne. Egy bankjegy előállítása 40-50 forint, a MNB évente az előállításra 4,1 milliárd forintot költ, ennek 64%-a a papírpénz és 30%-a az érmék beszerzése. 3,6%-ot pedig a pénztári műveletek, a tárolás, feldolgozás és a megsemmisítés költsége tesz ki.

Orbán Viktor rosszul keres

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kényelmetlen és koszos

A Pénzcentrum szerint a készpénz beszerzése, tehát az ATM felkutatása és használata, valamint a kasszáknál való számolgatás sok bosszúságot okoz. Nyilvánvaló, hogy miután a bankjegyek kézről kézre járnak, meglehetősen koszosak.

Ám nemcsak a bankjegyek és az érmék, hanem még a bankkártyák is. A britek megvizsgálták ezt is, és kiderül, hogy tízből egy bankkártyán és hétből egy bankjegyen lehet például fekális eredetű baktériumokat találni. Az, hogy ezek a gyakran érintett felületek meglehetősen szennyezettek, nem újdonság, hiszen számos alkalommal vizsgálták őket.

Ezek voltak a Fidesz pozitív döntései

Nézegess képeket!

Elolvasom

Veszélyes

Több okból is veszélyes készpénzt használni, az egyik, hogy a bűnözők egyik közkedvelt célpontja a pénzautomata. Átlagban havonta Magyarországon 420-450 milliárd forint fordul meg az ATM-ekben, ami igencsak vonzóvá teszi a bűnözőknek az automatákat. Azért is veszélyes, mert ha már megtörténik a baj, és adott esetben kirabolnak, a pénzünket soha nem látjuk viszont, ellenben a bankkártyát le tudjuk tiltani bármikor, de érdemes a kártyához megadott kódot is alaposan átgondolni.

Hamisítják

A pénz hamisítására még nem találták meg a gyógyírt, és a baj a civil embereket is könnyen utolérheti. Az erre vonatkozó szabály az, hogy ha egyszer elfogadtuk a bankjegyet, akkor annak az értékét nem látjuk viszont, hiszen a Magyar Nemzeti Bank nem cseréli vissza.

Ha pedig nem figyel eléggé az illető, és megpróbál hamis pénzzel fizetni, akár több év börtönbüntetésre is számíthat. A jellemző az, hogy a nagy címleteket hamisítják, az érte járó büntetés pedig két évtől nyolc évig is terjedhet.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Nem lehet online fizetni vele

Egy további nagy hátránya a készpénznek az, hogy a mostanában annyira elterjedt és kedvező online vásárlásokat, kuponos akciókat és egyebeket nem lehet kihasználni, kizárólag online fizetéssel. Van, hogy külföldről akár féláron is megvásárolható egy-egy árucikk.

Ezt is szeretjük