5 hétköznapi baki, amivel felhívhatod magadra az APEH figyelmét
Az APEH nem csak az adókerülőket bünteti. Már néhány könnyelmű mulasztás is elég.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tévedsz, ha azt hiszed, hogy az adóhatóság revizorai csak a tudatosan adót csaló állampolgárokra csapnak le könyörtelenül. Ráadásul nem is kell látványos bakikat elkövetned azért, hogy felhívd magadra az APEH figyelmét. Néhány apró, könnyelmű mulasztás is komoly, forintosítható következményekkel járhat.

Megkésett adóbevallás

Évről évre rengetegen esnek abba a hibába, hogy az adóbevallásukat az utolsó pillanatban adják postára.

Nem érdemes azonban kísérteni a sorsot, a határidőn túl beküldött bevallásod miatt extrém esetben akár 100 ezres nagyságrendű bírságra is számíthatsz. Az APEH könyörületet nem ismerő hozzáállására jellemző, hogy már akkor is a pénztárcád mélyére kell nyúlnod, ha hibásan adod be a bevallásod. Igaz, ebben az esetben maximum 20 ezer forintig terjedhet a bírság összege, míg a késve elküldött adóbevallás a tízszeresébe is kerülhet.

Utazgatás, luxuscikkek, magas rezsi

Szemet szúrhat például az APEH-nek, ha az életszínvonalad fenntartására szánt költségeid alaposan meghaladják a bejelentett jövedelmed alapján reálisnak nevezhető összeget. A gyakori külföldi utak, valamint az átlagosnál magasabb rezsiköltségek nem maradnak rejtve az adóhatóság vigyázó szemei előtt. A számládról utalt repülőjegy ára, a közművek felé utalt havi számlák összege vagy egy csoportos beszedési megbízással rendezett törlesztőrészlet mind-mind alapot adhat egy vagyonosodási vizsgálathoz. Persze csak akkor, ha bevallott jövedelmedhez képest túl nagy lábon élsz.

Felhalmozódott TB-hátralék

Az állami adóhatóság már huzamosabb ideje kiemelt figyelmet fordít az úgynevezett TB-potyautasokra. Tavaly például 133 ezer magánszemély esetében vizsgálta és ellenőrizte az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot az adóhatóság, és várhatóan idén folytatják a szolgáltatásra jogosulatlan állampolgárok felkutatását.

Éppen ezért, ha nem vagy abban a kényelmes helyzetben, hogy a munkáltatód minden járulékot kifizet utánad, és magadnak kell gondoskodnod az egészségügyi hozzájárulás rendezéséről, akkor törekedj arra, hogy rendszeresen kiegyenlítsd az aktuális havi összeget. Ellenkező esetben könnyen szemet szúrhat a hatóságoknak a régóta felgyülemlett tartozás, ami további ellenőrzéseket vonhat maga után.

Egyszerűsített adó, szigorúbb szabályok

Az egyszerűsített vállalkozói adó - EVA - bevezetése óta jelentősen csökkentek a kis- és középvállalkozások adóterhei, de az egyszerűbb adózásnak köszönhetően kevesebb időt kell fordítani az adminisztratív teendőkre is. Persze, ahogy az lenni szokott, azért jócskán szigorodtak a szabályok, nem szólva az ellenőrzésekről. Ha nem figyelsz oda a határidőkre, alaposan megütheted a bokád.

Amennyiben vállalkozóként az adózásnak ezt az egyszerű módját választottad, akkor bizonyára tisztában vagy azzal, hogy az adóév első három negyedévére adóelőleget kell fizetned a negyedévet követő hónap 12-éig, majd ezt az adóelőleget kiegészítened december 20-ig, a várhatóan fizetendő adó 90%-ára. Nem mentség, ha a vállalkozásnak éppen nincs pénze elutalni az adóelőleget, ilyenkor minden esetben mulasztási bírsággal sújtja az APEH a hanyag vállalkozást.

Őrizd meg a számlákat!

2009-től törvény szigorítja az evások nyilvántartási kötelezettségét is. A vonatkozó paragrafus előírja az összes beszerzésről és az igénybe vett szolgáltatásokról szóló számlák megőrzését egészen az elévülésükig.

Ez annyit tesz, hogy, ha egy ellenőrzéskor nem tudod felmutatni öt évre visszamenőleg a számláidat, akkor megsérted ezt a kötelezettséged.

Ennek következményeként az áru vagy az igénybe vett szolgáltatás értékének 20%-áig terjedő mulasztási bírságra számíthatsz. A megőrzési kötelezettség a rontott számlákra is vonatkozik.

Tudtad?
Az APEH bírságolási gyakorlatáról részletesen olvashatsz az adóhatóság honlapjáról elektronikus formában is letölthető Bírságolási kézikönyvben. Ha érdekel, hogy milyen alapelveket és általános iránymutatást vesz figyelembe bírságoláskor az APEH, akkor kattints ide!
Ezt is szeretjük